Grøn omstilling gør Stjær til Årets Landsby
Ved bedømmelseskomitéens besøg serverede Stjær Boldklub deres hofret: Boller i karry med mulighed for ekstra karrysovs.
Foto: Jan Thøgersen

Grøn omstilling gør Stjær til Årets Landsby

Stjær kan i dag fremvise helt konkrete effekter på borgernes klimaaftryk og har lavet let kopierbare modeller for andre landsbyer.
27. AUG 2021 7.23

SKANDERBORG: Initiativer for den grønne omstilling, stort engagement og stærkt sammenhold var nogle af nøgleordene til at sikre sejren for landsbyen Stjær, som nu kan bryste sig af titlen som Årets Landsby 2021.

- Blandt andet deres grønne handleplaner kan tjene til inspiration for andre landsbyer, og det bedste ved tiltagene er, at de med lethed kan kopieres, lød det fra bedømmelseskomiteen.

Modellen er et vigtigt bidrag til at løse et meget aktuelt problem, og det vidner om stor viljestyrke i Stjær, at selv ikke en pandemi har kunne stoppe indsatsen. At Stjær i dag kan fremvise helt konkrete effekter på borgernes klimaaftryk, er enormt imponerende, lyder det.

I år ledte dommerkomitéen efter Den nytænkende landsby, der kunne vise vejen for udvikling i landsbyer landet over. I finalen var Stjær i Skanderborg Kommune, Skovsgård i Jammerbugt Kommune og klyngesamarbejdet på halvøen Broagerland i Sønderborg Kommune, der undervejs imponerede dommerkomitéen med hver deres udviklingsproces i en tid, hvor coronakrisen risikerede at sætte en stopper for landsbyudviklingen.

Årets Landsby er en historisk pris, som blev oprettet i 1995 af Landsforeningen Landsbyerne i Danmark. I år uddeles den for 25. gang. Prisen uddeles af Landdistrikternes Fællesråd og Landsforeningen Landsbyerne i Danmark i samarbejde med Forenet Kredit, foreningen bag Nykredit og Totalkredit.

ka