Google-samarbejde kortlægger københavnsk luftkvalitet
Bilers udstødning og forbrænding medvirker til luftforureningen i København.
Foto: Christian Lindgren, Ritzau Scanpix

Google-samarbejde kortlægger københavnsk luftkvalitet

Sammen med København og Utrecht Universitet har Google nu dokumenteret den høje grad luftforurening i København og høje niveauer af ultrafine partikler.
26. MAJ 2021 10.55

KØBENHAVN: Over de seneste to år er den københavnske luftkvalitet blevet kortlagt, og niveauet af luftforurening er højt. Det er Københavns Kommune, Utrecht Universitet i samarbejde med Aarhus Universitet DCE og Google, der har stået for projektet, Copenhagen Air View. Luftkvaliteten er blevet målt med hjælp fra Google Street Views biler, oplyser Københavns Kommune.

Bilerne har kørt rundt med måleudstyr, der har målt niveauerne for kvælstofdioxid (NO2), ultrafine partikler (UFP) og sod (black carbon), der alle dannes under eller lige efter forbrænding ved fx biler. Der blev især målt høje niveauer af UFP, som flere forskere ser som de farligste, og kan være medvirkende til, at der hvert år er københavnere, der dør for tidligt. Det er første gang, at der er blevet målt UFP helt ned på gadeniveau.

Over de seneste år er den københavnske luftkvalitet blevet bedre, men forbedringen er ikke set på de store indfaldsveje. På de mest trafikerede gader er der målt ca. tre gange så højt et forureningsniveau som på de stille gader uden trafik. Der er målt en markant højere udledning af ultrafine partikler fra lufthavnen, men også Vesterbro og Indre By har højere niveauer end resten af byen, hvilket ikke udelukkende kan forklares med trafikkens udledning.

Skærmbillede 2021-05-26 kl. 10.27.06

Resultater er lavet til et kort

Ifølge teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL) skal der arbejdes for at begrænse biler i byen, begrænse udledningen med hastighedsnedsættelser og færre parkeringspladser. Hun håber, de nye resultater fører til, at Folketinget giver kommunerne flere værktøjer til at nedbringe forureningen.

- Giv os muligheden for at regulere trafikken, ikke bare ud fra C02-udledning, men også ud fra kriterier om, hvilke biltyper der udleder flest skadelige partikler, siger Ninna Hedeager Olsen og henviser til muligheden for at indføre roadpricing og udvide miljøzoner til at gælde for private biler.

Resultatet af projektets mere end seks mio. målinger er lavet til et kort, der nu er offentliggjort og også dækker Frederiksberg og Tårnby. Copenhagen Air View har været det første af sin slags i Europa, og siden har London og Amsterdam også sluttet sig til.

(Kort: Københavns Kommune, Google)

mh