dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger
Gladsaxe endte med en aftale med Danske Bank. Igen
Gladsaxe har fået en ny bankaftale med Danske Bank.
Foto: Christian Lindgren, Ritzau Scanpix

Gladsaxe endte med en aftale med Danske Bank. Igen

Kommunen ville ud af aftale med Danske Bank, men ingen andre ville overtage. I stedet er aftalen nu fornyet og udbygget med etiske krav.
31. MAJ 2021 9.30

GLADSAXE: Efter mere end et års tilløb har Gladsaxe Kommune fået en ny bankaftale med Danske Bank. Et resultat af, at kommunen oprindelig ikke længere ville have Danske Bank som sit pengeinstitut, og af at det derefter viste sig, at ingen andre banker ville have Gladsaxe som kunde.

Det var diverse hvidvaskskandaler, der i 2019 fik kommunen til at ville ud af sin aftale med Danske Bank, men et udbud af opgaven med forskellige betingelser om økonomisk etik rummede bestemmelser om bod, som var for upræcise og dermed for økonomisk usikre til, at nogen ville binde an med dem.

Betingelserne i udbuddet byggede på anbefalinger fra KL's bankråd, men et krav om bod for manglende orientering om hvidvask var kommunens egen opfindelse og årsag til, at ingen banker bed på. Som resultat måtte Gladsaxe fortsætte med den Danske Bank-aftale, den ellers ville ud af, men de to parter har nu indgået en ny aftale, hvor bodsbestemmelserne er erstattet af andre sanktionsmuligheder fra kommunens side.

Hvis banken ikke overholder en nærmere specificeret underretningspligt over for kommunen, kan kommunen kræve yderligere redegørelser og desuden reducere bankens honorar. Ultimativt kan Gladsaxe ophæve samarbejdet, hvis Danske Bank straffes for hvidvask.

Aftalen er resultat af et udbud, hvor to banker bød på opgaven, som Danske Bank altså endte med at vinde.