dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger
Gini-koefficienten - nyttig eller mangelfuld?

Gini-koefficienten - nyttig eller mangelfuld?

Diskussionen om, hvordan man bedst måler ulighed i samfundet, er blusset op, efter skatteminister Thor Möger (SF) har kritiseret Gini-koefficienten for at være for firkantet. Debatten fortsætter på AGORA
7. FEB 2012 9.34

Af Camilla Boyhus Madsen, [email protected]

Da SF gik til valg, var det med en klar målsætning om at skabe større lighed. Men den nye skattereform kommer til at skabe større ulighed målt på Gini-koefficienten. På den baggrund argumenterer skatteminister Thor Möger i Berlingske, at Gini-koefficienten ikke altid er retvisende: 'Hvis man tager penge fra den lavtlønnede rengøringsassistent og giver dem i SU til den medicinstuderende, vil det faktisk øge ligheden i statistikkerne. Men det er jo ikke fair i virkelighedens verden.'

Dansk Folkepartis socialordfører Karin Nødgaard mener dog, at SF bruger Gini-koefficientens mangler som en dårlig undskyldning:

- Når man som SF går til valg med det erklærede mål at mindske uligheden i Danmark, så må man også leve op til målet. Det nytter ikke noget at henvise til, at Gini-koeffficienten er et dårligt reskab til at måle ulighed med. I Dansk Folkeparti bilder vi os heller ikke ind, at Gini-koefficienten kan stå alene, men indtil videre er det det bedste redskab, vi har.

Enhedslistens skatteordfører Frank Aaen kritiserer SF for at fordreje tingene i forsøget på at retfærdiggøre skattereformen:

- Det er plat, når SF nedgør kravet om lighed ved at sige, at hvis en lavtlønnet betaler mere i skat og en medicinstuderende får mere i SU, så giver det mere lighed. Hvem har foreslået det? Ingen, men debatformen er kendt: Først opfinder man en tåbelighed, og så nedgør man den. Hvorfor skal en hårdtarbejdende, der lige har mistet sit arbejde, snydes for en skattelettelse? Det drejer sig ikke om målemetode, men om holdning.

Kompliceret måleredskab
Men der er grund til diskussion af Gini-koefficientens brugbarhed, mener direktør for personstatistik i Danmarks Statistik, Niels Ploug, for det er et kompliceret måleredskab:

- Er Gini-koefficienten den bedste måde at måle ulighed på i Danmark? Nej, den er én måde at måle på. Når det gælder målig af ulighed i et enkelt land er det nok en god idé at bruge flere mål. Generelt gælder det med Gini-koefficienten, at man skal være forsigtig, når man tolker udviklingen. Gini-koefficienten kan for eksempel sagtens blive mindre - altså vise større lighed - af årsager som de fleste vil opfatte som negative. Det sker blandt andet under en finanskrise, hvor folks boligværdier og aktiekurser falder.

Er Gini-koefficienten et godt redskab til at målige uligheden i Danmark? Deltag i debatten her