HVIDOVRE: Når kommuner skal håndhæve reglerne om beboelse i kolonihavebebyggelser, støder de nu på de nye GDPR-regler, fremgår det af en sagsfremstilling fra bygge- og planudvalget i Hvidovre. Og det betyder en udfordring med af løfte bevisbyrden for, i hvor stort omfang kolonihavehusene bliver brugt i vinterhalvåret.
En række kommuner oplever, at det grundet GDPR ikke er muligt at få en oversigt med navne og adresser på kolonister på lejet grund. Og administrationen i Hvidovre er ved at undersøge, hvilke paragraffer i Planloven og/eller CPR-loven, der kunne komme på tale at ændre.
Hvidovre er med i et fagligt netværk, der netop drejer sig om håndhævelse af ulovlig anvendelse og byggeri i kolonihaver. På møderne er der ofte 25-30 deltagere med repræsentation fra kommuner i hele landet.
Netværket vil nu gå til Erhvervsstyrelsen og eventuelt også til Indenrigsministeriet om udfordringen med ulovlig anvendelse af kolonihavehusene til helårsbolig.
I Hvidovre får forvaltningen hvert forår overfløjet kolonihaverne i Præstemosen med drone for at opmåle bygningernes størrelse og afstand til skel. Ved at sammenligne foregående års bygninger er det muligt at udtrække kort over nyt byggeri.
I 2020 blev nye bygninger eller bygninger under opførelse prioriteret. Administrationen har kontrolopmålt syv nyere kolonihavehuse og fundet ulovlige forhold på fem.
ka