Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel (S) og energi- og klimaminister Dan Jørgensen (S) præsenterede de kulfri planer på et pressemøde.
Foto: Tim Kildeborg Jensen, Ritzau Scanpix

Fynsværket stopper med kul fra 2022 i stedet for 2025

De tre år uden kul begrænser CO2-udledningen med 900.000 ton - svarende til omkring en pct. af samlet dansk udledning i de år.
26. MAJ 2020 16.13

ODENSE / NORDFYN: Fjernvarme Fyn stopper i 2022 med at bruge kul i stedet for i 2025. Det vil i de tre år begrænse CO2-udledningen med 375.000 ton årligt og sænke den danske udledning med knap en pct. - svarende til at udskifte 200.000 biler med elbiler, oplyser Odense Kommune.

Som et element i planen er der indgået en aftale med Gartnernes Fjernvarmeselskaber om konkurrencedygtig varmeforsyning for de fynske gartnere, som aftager cirka 16 pct. af Fjernvarme Fyns varme.

For private kunder vil omstillingen betyde en forventet maksimal prisstigning på 25 kr. om måneden for en gennemsnitlig husstand. Fjernvarme Fyn vil derfor stadig være et af Danmarks billigste fjernvarmeselskaber sammenlignet med andre store fjernvarmeforsyninger.

Største damvarmelager

Siden 2018 har kul udgjort cirka en tredjedel af varmeforsyningen hos Fjernvarme Fyn, mens to tredjedele er kommet fra forbrænding af affald, halm og træflis. De kommende år vil nye løsninger udgøre en stigende andel, for eksempel varmepumper, elkedler og Danmarks største damvarmelager.

Udfasningen af kul i 2022 sker med en investering på omtrent 875 mio. kr. 

Den grønne plan har politisk opbakning i Odense Kommunes Økonomiudvalg, som behandler sagen den 3. juni. Odense Kommune ejer cirka 97 pct. af Fjernvarme Fyn, mens Nordfyns Kommune ejer cirka 3 pct.

ka