DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Fynsk fjernvarmesalg faldet til jorden over uklare regler
Foto: Kent Rasmussen, Gonzales Photo, Ritzau Scanpix

Fynsk fjernvarmesalg faldet til jorden over uklare regler

Melding fra Energistyrelsen trak grundlaget væk under det spinkle flertal. Nu mangler Odense en halv mia. kr., der skulle være brugt til velfærdsinvesteringer.
10. NOV 2020 15.45

ODENSE: Næsten fremme ved målstregen for et omstridt salg af Fjernvarme Fyn til Energi Fyn er det smalle flertal bag beslutningen vendt på en tallerken og har aflyst det hele. Socialdemokratiet, SF og De Radikale udgjorde med 15 mandater mod 14 det smallest mulige flertal i Odense Byråd, men holdt alligevel fast i salget - lige til Energistyrelsen mandag rejste så alvorlig tvivl om juraen, at det ifølge borgmester Peter Rahbek Juel (S) "ændrer fuldstændig på præmissen for salget".

Energistyrelsens melding er, at reglerne er så tilpas uklare, at man er nødt til at lade sagen prøve for domstolene, hvis det kommer dertil. Og det vil det gøre, da modstandere af salget forlængst har varslet, at de ville gå til netop domstolene for at forpurre salget.

- Vi skal ikke ud og kæmpe i retssale og betale dyre advokatregninger - eller vente i årevis på et mere klart lovgrundlag, skriver borgmester Peter Rahbek Juel på Facebook.

Han understeger samtidig, at "havde jeg vidst, hvad jeg ved nu, havde vi aldrig gået videre med et salg".

- Men vi var desværre rådgivet anderledes, tilføjer han.

Horten får kritik

Netop kommunens rådgiver i forbindelse med salget, advokatfirmaet Horten, kritiseres ifølge Fyens.dk voldsomt af SF's beskæftigelses- og socialrådmand Brian Dybro. "Nogle hundehoveder", kalder han dem.

Fjernvarme Fyn er kommunalt ejet af Odense og Nordfyns kommuner med henholdsvis 97 pct. og 3 pct., og salget til det forbrugerejede Energi Fyn ville have indbragt 524 mio. kr. til Odense og 16 mio. kr. til Nordfyn. I Odense var pengene selve årsagen til salget, idet de skulle bruges til massive anlægsinvesteringer på velfærdsområdet.

De penge kommer nu til at mangle. "Fra 2024 mangler der lidt mere end 500 mio. kr. til de bygninger, der huser børn og ældre. Vi kommer til at se på vores anlægsbudgetter - igen og igen", skriver borgmesteren i sit Facebook-opslag.