
KØGE: Der er risiko for, at drikkevandet er forurenet, og derfor anbefaler embedslægen og Køge Kommune, at alle beboere i Køge Vandværks forsyningsområde koger vandet, før det drikkes eller bruges til madlavning. Der er tale om det samme område, som var ramt af kogeanbefalingen i juni i år.
- Vi er meget kede af, at vi igen står i en situation, hvor vores forbrugere skal koge vandet,
siger forsyningsdirektør Line Hollesen:
- Vi har som følge af sagen i juni i år intensiveret vores prøvetagningsprogram for at kunne følge vores vandkvalitet tæt. Vi tager prøver ud to gange om ugen, og vi kan oplyse, at de prøver, som vi tog i torsdags ikke indeholder tegn på forurening.
Der er allerede i dag taget prøver flere steder i vandsystemet for at følge vandkvaliteten tæt og finde en eventuel forurening. Allerede i morgen eftermiddag forventer Energiforsyningen at få de første analyseresultater.
Taget ud af drift
Energiforsyningen har valgt at tage vandtårnet ud af drift, da det er et af de steder, hvor der er fundet bakterier. Det betyder, at forbrugerne opfordres til at spare på vandet, da reservekapaciteten i vandsystemet er reduceret betydeligt.
- Vi arbejder på højtryk for at finde en mulig kilde og har intensiveret vores analyseprogram. Vi vil løbende holde forbrugerne og pressen orienteret om situationen, siger Line Hollesen.
Der er risiko for, at drikkevandet er forurenet, og derfor anbefaler Køge Kommune i samråd med Embedslægen indtil videre, at de ca. 20.000 beboerne i Køge by koger vandet, før det drikkes eller bruges til madlavning. Ligeledes skal fødevarevirksomheder i området overholde de samme restriktioner, som Fødevareregionen udmeldte i juni måned med kogeanbefalingen.
Embedslægen anbefaler, at beboerne i det berørte område tager deres forholdsregler ved at koge vandet, før de drikker eller bruger det til madlavning. To minutters kogning dræber eventuelle bakterier i vandet. Men vandet fra hanerne kan godt bruges til for eksempel tøjvask, kaffebrygning, kogning af kartofler og lignende.
Vandet må ikke bruges i fødevarer eller drikkevarer, der ikke opvarmes inden fortæring fx skylning af salat m.v., koldcreme, isterninger og saftevand. Til fødevarer eller drikke til direkte fortæring anvendes nødforsyningsvand af tilfredsstillende kvalitet eller kogt nedkølet vand fra vandforsyningen. Vandet fra Køge Vandværk må således kun bruges til fødevarer som efterfølgende varmebehandles og til rengøring samt vask af hænder. Ikke-varmbehandlede fødevarer produceret med vand fra den 23.-25. august skal kasseres. Restriktionerne gælder, så længe der er kogeanbefaling i forsyningsområdet.
Intensivt prøveprogram
Energiforsyningen har i dag modtaget resultater af 7 prøver taget den 23. august. I to af disse prøver er der fundet E.Coli., som stammer fra afføring enten fra dyr eller mennesker. Bakterierne er fundet i vandtårnet og et enkelt sted på forsyningsnettet. Energiforsyningen er straks gået i gang med at indkredse kilden.
Den mulige forurening forekommer i det samme forsyningsområde, som i juni var omfattet af kogeanbefalingen. Siden den sidste kogeanbefaling har Energiforsyningen, som ejer Køge Vandværk, gennemført et intensivt overvågningsprogram. Derfor har Energiforsyningen på et meget tidligt stadium opdaget den mulige forurening.
Energiforsyningen vil informere alle berørte husstande både ved et informationsbrev og en kort besked pr. SMS. Køge Kommune og Energiforsyningen vil løbende informere om nyt i sagen dels på www.koege.dk og på www.energiforsyningen.dk, og dels gennem pressen bl.a. Radio Køge. På Køge Kommunes hjemmeside www.koege.dk kan beboere og virksomheder i området se, om de er omfattet af forureningen ved at indtaste deres adresse. Der arbejdes på højtryk med at få funktionen på plads rent teknisk.
tj
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.