Fuld fart på brevstemmer før EU-afstemning
Flere steder i landet bliver det fortsat mere populært at brevstemme forud for valgdagen. Det er også tilfældet forud for onsdagens folkeafstemning om Danmarks forsvarsforbehold (Arkivfoto).
Foto: Olafur Steinar Rye Gestsson, Ritzau Scanpix

Fuld fart på brevstemmer før EU-afstemning

Flere steder i landet meldes det, at flere har brevstemt end ved seneste EU-afstemning. Niveauet når dog næppe kommunal- og regionsrådsvalget under corona.
28. MAJ 2022 17.00

Når det på onsdag bliver valgdag, og folkeafstemningen om forsvarsforbeholdet løber af stablen, tyder noget på, at flere vælgere end ved seneste EU-afstemning vil have stemt på forhånd.

I en række kommuner landet over meldes om et højere niveau af brevstemmer end ved folkeafstemningen om retsforbeholdet i 2015. Lørdag var sidste dag, hvor man kan brevstemme. Men allerede før sidste stemmedag kunne man i landets to største kommuner konstatere, at der var landet flere brevstemmer end i 2015.

- Status på brevstemmeafgivningen er, at der har været helt vildt travlt, siger kontorchef Jesper Hyldal, som har ansvar for at koordinere valgafviklingen i Københavns Kommune.

Ved folkeafstemningen i 2015 blev der afgivet i alt 24.229 brevstemmer i Københavns Kommune. Allerede fredag var man ved dette års afstemning oppe på 24.799 brevstemmer.

Markant flere i de store byer

Hyldal anslår, at København med lørdagens tal i hvert fald lander 15 procent over antallet af brevstemmer for 2015-afstemningen.

I Aarhus var status før lørdagens stemmeafgivelse, at 12.580 borgere havde brevstemt. I 2015 var det samlede tal 10.164 brevstemmer.

Derfor anslår Michael Jaap, som er pressechef i Kultur og Borgerservice i Aarhus Kommune, at brevstemmetallet ender 30-35 procent over 2015.

I Aalborg kunne kontorchef hos kommunens borgerservice Dorthe Jespersgaard torsdag fortælle TV 2 Nord, at tre gange så mange havde brevstemt som i 2015.

I Odense fortalte leder af borgerservice Lene Djurhuus til TV 2 Fyn, at antallet af brevstemmer fra 2015 formentlig blev passeret lørdag.

I både Herning og Ringkøbing-Skjern fortæller de ansvarlige til TV Midtvest, at man også der forventer at overgå 2015.

Slår ikke de seneste valg

Antallet af brevstemmer kommer dog ikke til at overgå, da vælgerne skulle sætte kryds ved seneste valg til Folketinget i 2019 eller ved kommunal- og regionsrådsvalget sidste år.

Det forklarer flere kommuner med, at der altid er større aktivitet ved sådanne valg. Derudover kan corona have spillet en rolle i forhold til folks vaner.

- Under kommunal- og regionsrådsvalget sidste år var der mange, som blev nødt til eller havde lyst til at brevstemme på grund af corona og restriktioner, siger Hyldal.

I den seneste måling, som Voxmeter har lavet for Ritzau, svarer 45 procent af de adspurgte, at de vil stemme "ja" til at afskaffe forsvarsforbeholdet.

30 procent af de adspurgte vil stemme "nej" til at afskaffe forbeholdet, mens 25 procent har svaret, at de ikke ved, hvad de vil stemme.

Ritzau