Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Landsret omstøder byretsdom:
Frustreret mor frikendt for chikane mod kommunalt ansat

By- og landsret er ikke helt enige om, hvor meget og hvad en borger må ytre sig om på de sociale medier, viser sag fra Kerteminde.
4. SEP 2020 10.30

KERTEMINDE: En borger blev sidste år dømt i byretten for chikane, efter at hun havde skrevet negativt om en ansat i Kerteminde Kommune. Denne dom ankede hun til landsretten, som er gået imod landsretten og nu har frifundet hende. Det skriver Fyens Stiftstidende.

Byretten idømte hende ti dagbøder af 750 kr. efter Straffelovens §119a, som blev vedtaget i Folketinget for at beskytte offentligt ansatte mod chikane og krænkelse.

Den nu frikendte Yvonne Bæk Rasmussen har en lang historie med Kerteminde, fordi hun har en søn med en sjælden sygdom, så han har brug for hjælp i kommunens sociale systemer.

Systemet mod borgeren

Hun har blandt andet skrevet på Facebook, at den ansatte "har forvoldt skade på børn, unge og handicappede, ældre og sygdomsramte for mere en en mio. kr.", og at hun er skyld i, at "voksne og ældre ikke har fået den rette træning, således at deres liv er endt før nødvendigt".

Det fik kommunaldirektør Tim Jeppesen til at politianmelde hende, da kommunen havde oplevet et stigende antal sager, hvor borgere var krænkende eller truende over for ansatte på de sociale medier. 

Efter byretsdommen sagde han til Kommunen.dk:

- Jeg er ikke glad for at have vundet, for det synes jeg ikke, man kan sige. Politiets vurdering er den samme som vores: Udtalelsen var krænkende og af en sådan karakter, at den overtræder straffeloven. Men det er ikke nogen lykkelig afslutning, hverken for vores medarbejder eller for Yvonne Bæk Rasmussen.

Men nu er der altså sat et andet punktum i sagen. I går, torsdag, omstødte Østre Landsret dommen, der ifølge Yvonne Bæk Rasmussen ikke handler om pengene, men om borgernes ret til at udtale sig.

- Hele min protest handler om, at borgere skal behandles i gensidig respekt. Og vi skal have den hjælp, vi har brug for, hverken mere eller mindre. Og mit Facebook-opslag handlede om, at en leder ikke skal kunne træffe beslutninger i sager, der ikke er gennemarbejdede. Beslutninger, der kan have konsekvenser for syge borgere, siger hun til Fyens Stiftstidende.

 

Abonnenter kan læse om byretsdommen fra sidste år på Kommunen.dk.