Forsvarsministeren skærper beredskab, mens kommunalt ansatte arbejder hjemme

Regeringen skærper cyberberedskabet som følge af coronakrisen. Både kriminelle og fremmede stater kan misbruge den usædvanlige situation, advarer forsvarsminister Trine Bramsen (S).

I disse dage arbejder det kommunale Danmark hjemme. Det betyder, at VPN-adgange er taget i brug, så medarbejdere kan koble sig på kommunernes systemer hjemmefra, og det har fået flere til at stille spørgsmålstegn ved sikkerheden i hjemmearbejdet. Det er der dog ingen grund til, formaner eksempelvis Aarhus' stadsdirektør Niels Højberg over for Århus Stiftstidende. Kommunen har nemlig et sikkert system, som er 'ligeså sikkert ved at blive anvendt på en hjemmearbejdsplads som på rådhuset'.

Mere skeptisk er forsvarsminister Trine Bramsen (S), der mener, at danskere åbner for en flanke af digitale bagholdsangreb, når de mandag morgen atter logger på hjemmearbejdet. Derfor sætter hun et særligt beredskab i gang, der skal beskytte kritiske kommunikationssystemer i Danmark, skriver Berlingske.

Hun opfordrer alle til øget årvågenhed, når det kommer til falske emails og andre tegn på cyberangreb, som kan kompromittere it-sikkerheden både i det private og offentlige. Kriminelle har de seneste dage været i gang med at misbruge angsten for corona til at få folk til at klikke på skadelige filer, der kan åbne bagdøre for hackere, lyder det fra hende. Det er en farlig kombination, og derfor udsender Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste søndag en ny trusselsvurdering om netop hjemmearbejdspladser.

- Vi taler her om aktører, der netop forsøger at finde sårbarheder hos myndigheder og virksomheder. Det skal man være opmærksom på, når man sidder på sin hjemmearbejdsplads, siger hun til Berlingske.

Ritzau / eo

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
Lundgaard
Nyhedsbrev