DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

Alle offentligt ansatte uden kritiske funktioner sendes hjem

Ansatte i sundhedssektor, ældresektor og politi skal blive på jobbet. Andre offentligt ansatte hjemsendes.

Alle offentligt ansatte, der ikke varetager kritiske funktioner, sendes hjem fredag. Det sagde statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde onsdag aften. Ansatte i ældresektor, sundhedssektor og politi bliver på jobbet.

- Jer har vi brug for, sagde statsministeren.

De ansatte i den offentlige sektor, som bliver sendt hjem, vil modtage løn undervejs. De sendes som udgangspunkt hjem i to uger.

Desuden opfordrer Mette Frederiksen alle private arbejdsgivere til at lade deres ansatte arbejde hjemmefra i det omfang, det er muligt. Alternativt kan de private firmaer forsøge at have færrest muligt samlet ad gangen.

- Det er min klare, klare anbefaling, at kan man arbejde i skiftehold med færre på arbejde ad gangen, så bør man gøre det, sagde statsministeren.

Tiltagene bliver indført for at afbøde og forsinke udbredelsen af coronasmitte i landet. Mette Frederiksen sagde på pressemødet, at der er 514 smittede i Danmark. Det er mere end en tidobling siden mandag.

Der er derudover et betydeligt mørketal, oplyser sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

De sidste initiativer til at afbøde konsekvenserne og den fortsatte udbredelse af coronasmitten er endnu ikke set, sagde statsministeren.

Markante skridt i ny situation
- Vi skal forhindre smitten i at brede sig, og det er derfor, vi tager de her tiltag. Vi følger hele tiden udviklingen. Vi forsøger at tage forholdsregler hele vejen rundt, som er de rigtige på det tidspunkt, de bliver truffet.

- Nu er vi i en ny situation, og derfor tager vi nogle ret markante skridt op ad stigen.

- Det er vores klare overbevisning, at vi hellere skal handle i dag end at fortryde i morgen. Vi skal sætte ind, hvor smitten spredes mest, sagde statsministeren.

Ud over at sende mange offentligt ansatte hjem har regeringen også besluttet, at skoler og institutioner skal lukke fra fredag. Desuden forventes alle forsamlinger med mere end 100 personer at blive forbudt fra næste uge.

Fakta

  • Elever og studerende på alle uddannelsesinstitutioner sendes hjem.
  • Skoler og dagstilbud lukkes fra mandag 16. marts og foreløbigt to uger.
  • Alle indendørs kulturinstitutioner, biblioteker og fritidstilbud lukker.
  • Alle offentligt ansatte, der ikke varetager kritiske funktioner, sendes hjem. Hvis de ikke kan udføre deres arbejde hjemmefra, sendes vedkommende hjem med løn.
  • Alle private arbejdsgivere opfordres til at sørge for, at flest muligt arbejder hjemmefra.
  • Der fremsættes forslag om hastelov, der midlertidigt skal suspendere garantier for behandling og udredning i sundhedsvæsenet.
  • Brugen af den kollektive trafik skal begrænses. Der indføres pladsbilletkrav hos DSB.
  • Sygehuse og plejehjem opfordres til at indføre skærpede restriktioner i forhold til besøg.
  • Udenrigsministeriet skærper sine rejsevejledninger. Der er nye vejledninger for Tyskland, Frankrig, Schweiz samt Tyrkiet, Thailand, Egypten og Vietnam.
  • Regeringen undersøger mulighed for at indføre yderligere restriktioner ved indrejse i Danmark. Det gælder tvungen helbredsundersøgelse ved ankomst samt mulighed for tvungen karantæne.

OPDATERET 22.10


Ritzau