Forsinkelse gør Baltic Pipe-projektet 600 mio. kr. dyrere
Baltic Pipe, der skal transportere milliarder af kubikmeter gas fra norske gasfelter gennem Danmark til Polen, bliver 600 mio. kr. dyrere på grund af en forsinkelse.
Foto: John Randeris, Ritzau Scanpix

Forsinkelse gør Baltic Pipe-projektet 600 mio. kr. dyrere

Miljøstyrelsens miljøtilladelse blev ophævet af klagenævn, og derfor kan der nu kun arbejdes på delstrækninger, indtil der er udarbejdet ny miljøtilladelse.
2. JUL 2021 13.35

En forsinkelse af gasprojektet Baltic Pipe vil koste cirka 600 mio. kr., fremgår det af en pressemeddelelse fra Energinet.

Udmeldingen kommer, efter at Miljø- og Fødevareklagenævnet 31. maj ophævede Miljøstyrelsens to år gamle miljøtilladelse til gasprojektet. Det betyder, at der nu kun kan arbejdes på dele af den 210 kilometer lange strækning på tværs af Danmark.

- Gravearbejdet på hele den vestfynske strækning og i Sydøstjylland mellem Lillebælt og Egtved er stoppet og kommer umiddelbart ikke i gang i år. Først næste år forventes arbejdet genoptaget på de to strækninger, og det er meget dyrt at udskyde og forlænge så stort et anlægsprojekt i mange måneder, siger Torben Brabo, der er direktør i Energinet.

Anlægsarbejdet var i fuld gang, da Miljø- og Fødevareklagenævnet ophævede miljøtilladelsen. Klagenævnet ophævede godkendelsen, fordi det ikke var blevet undersøgt godt nok, hvordan hasselmus, birkemus og flagermus ville blive beskyttet under arbejdet.

- Vi mener, at vi har været i god tro, fordi kravene til, hvad en miljøkonsekvensrapport skal indeholde, blev skærpet, efter vi fik miljøtilladelsen. Og det har meget, meget store samfundskonsekvenser, at arbejdet må udskydes på delstrækninger, siger Torben Brabo.

Energinet skriver, at de ekstra 600 mio. kr., projektet kommer til at koste, er det bedste skøn med den nuværende viden.

Der er stadig mange forhold om kontrakter, tidsplan og andet, der skal afklares. Derfor er beløbet forbundet med stor usikkerhed.

Baltic Pipe blev vedtaget i 2018, blandt andet fordi projektet ventes at skabe et overskud på to mia. kr.

I pressemeddelelsen skriver Energinet, at man ikke ved, hvordan meromkostningerne skal dækkes.

Ritzau