
AALBORG: Hvilke regler vil du selv byde ind med at fjerne, lød det kontante spørgsmål på KL's Kommunalpolitiske Topmøde i Aalborg, da det var blevet landspolitikernes tur til bidrage med input til det kommunale. Svarene var knap så kontante, i hvert fald nogle af dem.
Morten Messerschmidt (DF) lagde hårdt ud ved at pege på visitation i hjemmeplejen:
- Hvorfor tror man ikke bare på folk, når de siger de har brug for en støttestrømpe? Skal det virkelig kontrolleres? Tror man nogen beder om en støttestrømpe uden at det er nødvendigt? lød hans bud på en afbureaukratiseringsidé.
Søren Pape Poulsen (K) trak den anden vej:
- Vi skal ikke frisætte så meget, at man fratager de ældre deres eget valg, sagde han. Der skal stadig være nogle rammer.
Frihed vil give forskelle
Mai Villadsen (EL) var enig så langt som til klasselofter og minimumsværdier. Som eksempel på en overflødig indsats nævnte hun en kemopatient der var kaldt i nyttejob.
Pia Olsen Dyhr (SF) erklærede sig på et direkte spørgsmål villig til at acceptere forskelle mellem kommunerne, som konsekvens af regelforenkling. Men ligesom Søren Pape Poulsen og Mai Villadsen betonede hun, at der stadig skulle være visse rammer. Men i princippet er udfordringerne ude i kommunerne, og derfor er det dem, der skal løse dem, sagde hun.
Sofie Carsten Nielsen (R) holdt fast i at sætte kommunerne fri, også selv om det vil medføre forskelle. Hun nævnte folkeskolereformen som eksempel på detailstyring der ikke lykkedes, fordi den kom ovenfra.
Alex Vanopslagh (LA) konstaterede at hans parti havde haft et dårligt kommunalvalg, så der var ikke nok partifæller til stede til at han behøvede gøre sig populær overfor dem:
Flere reformer med tiden
- Det er ikke kommunerne der skal sættes fri, det er borgerne der skal nyde godt af friere rammer. Kommunerne skal derimod spille en langt mindre rolle på velfærdsområdet og lade private komme til. Brugertilfredshed skal styre hvilke løsninger der vælges, sagde han.
Jakob Ellemann Jensen (V) holdt sig i samme spor. Hverken Christiansborg eller kommunerne skal bestemme over borgernes liv, sagde han og kaldte det en forkert synsvinkel at ville frisætte kommunerne.
- Vi skal sætte borgerne fri, vi skal sætte medarbejderne fri, og vi skal sættte ledelsen fri, og derefter skal vi holde snitterne væk og lade det fri valg afgøre, hvordan opgaverne løses, sagde han.
Finansminister Nicolai Wammen (S) var den der havde åbnet for spørgerunden ved at annoncere, at regeringen vil lade alle kommuner byde ind med hvilket område de ønsker sig frisat på - folkeskolen, ældreområdet eller børneområdet. Det var også ham der fik det sidste ord for at svare på om der ville komme flere reformer. Det ville der, sagde han, uden dog at blive konkret.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.