Der er optræk til en tredje undersøgelse af Tibetsagen. Eksperter skal klarlægge, hvorfor Tibetkommissionen ikke i første omgang modtog alt relevant materiale fra Udenrigsministeriet, politiet og efterretningstjenesten.
Det skriver Jyllands-Posten, som henviser til oplysninger fra Sophie Løhde. Hun er politisk ordfører for Venstre og formand for Folketingets granskningsudvalg.
- Der er opbakning til at lave den faglige ekspertudredning, siger hun ifølge mediet.
Den formelle beslutning kommer senere. Først skal en opgaveformulering laves, ligesom de relevante eksperter skal udpeges. Den nye kulegravning skyldes, at Tibetkommissionen ikke i første omgang fik adgang til alt relevant materiale.
Tredje forsøg
Kommissionens første beretning kom i december 2017. En undersøgelse af kinesiske besøg i 2012, 2013 og 2014 fandt, at der var givet klart ulovlige ordrer fra politiet i 2012 og 2013 om, at borgeres ytringsfrihed skulle krænkes.
Men efter afsløringer i pressen om blandt andet nyt materiale blev kommissionen højst usædvanligt nedsat på ny. Det skete i sommeren 2018. Opgaven blev udvidet til at kigge længere tilbage i tiden.
For en måneds tid siden fastslog en ny beretning, at også Udenrigsministeriet og PET havde optrådt kritisabelt.
Kommissionen - en landsdommer, en juridisk professor og en advokat - anbefalede desuden, at der skulle iværksættes tiltag for at sikre, "at der fremover sker aflevering af alt relevant materiale."
Jyllands-Posten oplyser, at der i granskningsudvalget er opbakning til at gennemføre en undersøgelse i stil med den, som professor emeritus Jørgen Grønnegård Christensen udarbejdede om nedlukningen af samfundet i første del af coronakrisen.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.