dkmedier
dkindkob
DK Stillinger
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Ny app:
Folk i Næstved kan nu sortere affald efter stregkoder på skraldet

Sms-ordning, der minder borgere om tømning, bliver derimod droppet som for dyr.

NÆSTVED: Skal poser fra chips i beholderen til plast? I hvilken beholder skal smørbakken fra Kærgården? Og hvor skal æsken fra tandpastaen hen? Det kan borgerne nu få svar på i sorteringsappen ”Perfect Waste”, der ved årsskiftet tages i brug i Næstved i forbindelse med den nye affaldsordning, oplyser kommunen.

Appen har i en periode været testet af en række borgere, men er nu klar til at blive downloadet i både App Store og Google Play.

Hvis man står med noget emballage og er i tvivl om, hvor det skal hen, kan man scanne varen via appen. Hvis den er registreret i systemets database, vil der blive vist et piktogram på skærmen, som fortæller, hvilken beholder varen skal i. 

Udviklerne bag appen anvender en database, hvorfra de modtager stregkoder på varer. Derudover har de manuelt scannet varer i supermarkeder som Bilka, Netto, Lidl, Aldi, Meny samt Coops butikker og lagt stregkoderne ind i systemet. Hvis en vare ikke findes i appens database, vil der komme en besked op, hvor man kan indsende et billede af produktet og registrere varen i databasen.

waste
Tung at danse med

Næstved Kommune er den første kommune, der er klar med sorteringsappen, hvor man også kan søge på en bestemt affaldstype. Hvis ordet ikke findes, får udviklerne automatisk besked, så de kan tilføje ordet i databasen. Man kan også via appen bestille afhentning af storskrald og miljøkasse.

Næstved udfaser samtidig en eksisterende sms-ordning, der minder folk om tømning, oplyser sn.dk.

– Sms-ordningen har vist sig meget tung af danse med. Selvom det f.eks kun drejer sig om 20 adresser i kommunen, har vi måttet sende sms’er ud til samtlige tilmeldte husstande. Det er dyrt og også spild af tid for borgerne, fortæller driftsansvarlig i Team Affald, Gert Christensen.

Ved at udfase sms-ordningen sparer kommunen således mellem 400.000 og 600.000 kroner i årlig afgift til teleselskaber. De første 16.545 borgere i kommunen har allerede downloadet app’en, tilføjer Gert Christensen.

Direktør for Hvidovre-firmaet Perfect Waste, Jimmy Mørch, oplyser til DK Nyt, at firmaet nu samarbejder med 12 primært sjællandske kommuner, mens også jyske og fynske kommuner er interesserede. Han tilføjer, at folk, der nu ikke længere får sms'er om tømning, i stedet kan få notifikationer via den nye app. 

ka