DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

Fokus på næste overenskomst med udsigt til arbejdsgiverfusion

Efter industriens overenskomst gælder det nu byggeriet.
12. FEB 2020 7.50

Efter at den toneangivende industrioverenskomst kom i hus i weekenden, er det onsdag byggeriets tur. Byggeriet rangeres traditionelt som den næstmest betydende overenskomst i forhold til afsmitning på de efterfølgende overenskomster.

Forhandlingerne for de to områder i år bliver sandsynligvis de sidste, der er helt adskilte som hidtil. På arbejdsgiversiden går de to organisationer Dansk Byggeri og Dansk Industri efter en fusion - et udtryk der anvendes af venlighed over for byggeri-delen, der reelt blot vil blive optaget i DI, når og hvis sammenslaget bliver en realitet.

Det gør det formentlig til sommer, når de to organsationer har taget formelt stilling til det, der indtil videre er et udkast til en aftale. I forhold til den aktuelle overenskomstsituation ventedes forhandlerne i byggeriet over for nyheden om den kommende fusion at læne sig op ad industrioverenskomsten, hvorfor lønmodtagersiden af byggeriets forhandlere blandt andet har fokus på et værn mod social dumping med udenlandske arbejdere.

Her menes industrioverenskomstens åbning for flere penge til den såkaldte fritvalgskonto at kunne oversættes til en slags bundgrænse for lønniveauet i byggeriet. Måske. Udsigten til fusion på arbejdsgiversiden giver begge parter et yderligere incitement til at nå en løsning.