Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

FOA: SOSU'er mindre tyvagtige end gennemsnittet

Ansatte i ældreplejen er langt bedre til at kende forskel på dit og mit end gennemsnitlige danskere, viser en opgørelse fra Danmarks Statistik

Den seneste tids sager om tyveri i hjemmeplejen kan godt efterlade et indtryk af, at de ansatte dér er et særligt langfingret folkefærd. Sandheden er imidlertid den modsatte. Mens én ud af 220 danskere blev dømt for berigelseskriminalitet i 2009, var det kun én ud af 470 ansatte i hjemmehjælp og på plejehjem.

Danskerne har med andre ord gennemsnitligt set mere end dobbelt så svært ved at kende forskel på dit og mit som de ansatte i ældreplejen. Det viser en opgørelse, som Danmarks Statistik har lavet for FOA på basis af de nyeste tal på området.

- Den seneste tids meget ulykkelige sager har efterladt et billede i offentligheden af, at ansatte i hjemmeplejen skulle være særligt langfingrede. Det billede kan vi overhovedet ikke genkende. Derfor bad vi Danmarks Statistik om at lave undersøgelsen, siger FOA-formand Dennis Kristensen i en pressemeddelelse og fortsætter:

- Ét tyveri er selvfølgelig et for meget, særligt når man arbejder med svage borgere, og man skal naturligvis ikke kunne arbejde i ældreplejen, hvis man ikke kan kende forskel på dit og mit, men der er altså intet, der tyder på, at vores medlemmer skulle være specielt langfingrede - tværtimod.

- Resultatet er helt i tråd med min forventning. For langt de fleste af vores medlemmer, er det helt centralt, at man er der for at hjælpe borgerne. Og det indbefatter selvfølgelig ikke at berige sig på deres bekostning. Ældrepleje udføres i den ældres eget hjem, og det kræver naturligvis en ganske betydelig tillid mellem den ældre og den ansatte. Tallene viser heldigvis, at de ældre fortsat har god grund til at have tillid til de mere end 100.000 ansatte i den danske ældrepleje.

Det at hjælpe borgerne kan dog blive mere besværligt i fremtiden. FOA har som følge af den seneste tids sager opfordret alle medlemmer til kun at håndtere penge med en kollega ved siden af.

- Reglerne er i forvejen sådan i de fleste kommuner. De er svære at overholde i en travl hverdag, hvorfor mange har overtrådt dem for at hjælpe de gamle. De aktuelle sager viser desværre, at kommunerne griber til opsigelse eller bortvisning uden at afvente en retssag. Derfor er vores medlemmer simpelthen nød til at tænke mere på sig selv, siger Dennis Kristensen.

Alternativt kan kommunerne beslutte, at de ansatte ikke skal hjælpe borgerne med pengesager.

mou