Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

FOA rejser sager om handicaphjælpere

I forvejen kører FOA sag mod Kolding for at have sløjfet den sjette ferieuge til handicaphjælperne. Nu kommer der sager i Odense, Aarhus og Skive

Der er en række sagsanlæg på vej mod danske kommuner, som FOA ikke mener lever op til servicelovens bestemmelser om hjælp til handicappede, oplyser fagforbundet.

- Det er uhyre bemærkelsesværdige og næsten kreative begrundelser, vi har mødt fra kommunernes side for at forringe handicaphjælpernes ansættelsesvilkår. Odense Kommune har lagt sit eget loft over den løn, der kan udbetales under handicaphjælperens sygdom.

Aarhus Kommune er begyndt at udbetale væsentlig lavere aften-, nat- og weekendtillæg, tillæg som kommunen selv har fundet i en anden overenskomst. Og i Skive afvises det nu at give arbejdsmarkedspension til nyansatte handicaphjælpere, selvom handicaphjælperne har pensionsordning med fra tidligere ansættelsesforhold, siger forbundssekretær Jakob Bang fra FOA.

Stop nu
Årsagen til kommunernes - efter FOA's opfattelse yderst mærkværdige - manøvrer er, at staten har anbefalet, at overenskomstgrundlaget for handicaphjælpere tager udgangspunkt i overenskomsten som bruges i hjemmeplejen. Men kommunerne synes, at statens refusion til kommunerne er for lille, og at den ikke dækker de udgifter, der er aftalt i overenskomsten.

Derfor bruger en række kommuner nu det såkaldte Kolding-kneb. Man tvinger den handicappede borger til fyre alle handicaphjælpere på den gamle ordning, hvorefter hjælperne kan blive genansat efter nye og ringere bestemmelser.

- Det er helt uholdbart. Vi har nu set en række konkurser i branchen. Alligevel fortsætter den ene kommune efter den anden med disse mærkværdige jule- og kispuslege, som slet ikke klæder ansvarlige arbejdsgivere og ansvarlige myndigheder. Se dog for søren at få løst det problem, siger Jakob Bang.

I retssagerne kræver FOA, at hver enkelt kommune retter op på, hvad fagforbundet opfatter som ulovlig praksis.

ka

Foto: http://www.flickr.com/photos/rmccharles/with/1953295731/