Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

FOA og KL i ordkrig om bonus og pjæk

Karen Stæhr (FOA) anerkender bred tolkning af sygdom, Johnny Søtrup (V) kalder det opfordring til pjæk og Dennis Kristensen (FOA) advarer om at udbrede bonusordning

Af Knud Abildtrup

En bonusordning i Billund Kommune giver kollektiv bonus - økonomisk og tidsmæssigt - til medarbejdere på en afdeling i ældreplejen, hvis det lykkes dem at få fraværet nedad.

Ordningen har mødt kritik i FOA - for handler tankegangen bag ved bonusordningen om, at en del af fraværet blot er pjæk?

- Vi har alle dage, hvor man står op og tænker, at man ikke gider på arbejde. Hvor alt bare er sort, og hvor man mest af alt har lyst til at blive under dynen. Det betragter jeg ikke som pjæk.

Sådan udtalte FOA's sektorformand, Karen Stæhr, til JydskeVestkysten, og det gav en reaktion fra Esbjerg-borgmester Johnny Søtrup, der også er medlem af KL's Løn- og personaleudvalg:

- Det er en helt uacceptabel udtalelse, som jo i bund og grund opfordrer til pjæk. Hvis man ikke fejler noget, har vi som arbejdsgiver en forventning om, at man står op og passer det arbejde, som man får sin løn får. Der kan være dage, hvor man er mindre motiveret, men man møder altså på arbejde.

Grunde til fraværs-forskelle
Det har fået FOA-formand Dennis Kristensen på banen. Han udtaler nu:

'FOA går ikke ind for pjæk. Det har vi aldrig gjort, og det vil vi aldrig gøre. Og selvfølgelig går FOA ind for en indsats for at mindske sygefraværet for de offentligt ansatte. FOA er ikke begejstret for de aftaler, vi ser i Billund, men det betyder ikke, vi går ind for pjæk. Det gør vi ikke. Vi overholder overenskomsten.

Hvis sygefraværet på en arbejdsplads er for højt, så er grunden oftest, at der er tale om dårlig ledelse, et dårligt arbejdsmiljø og manglende anerkendelse. Vi har stribevis af personalepolitiske erfaringer, der viser, at sætter man ind ledelsesmæssigt, så hjælper det også tydeligt på sygefraværet. Men det bekymrer mig nu, at ledende kommunale folk taler om at udbrede disse bonus-systemer til andre kommuners ansatte, der er raske og passer deres arbejde.

Dybest set så vil kommunerne dermed ikke leve op til vores aftale i overenskomsten om fuld løn under sygdom. Det ser vi meget alvorligt på.

Det er en række konkrete årsager til, at offentligt ansatte er mere syge end privat ansatte. Når man arbejder med mennesker, er smitterisikoen større. Desuden skal offentligt ansatte, der arbejder med børn, ældre og syge mennesker være meget bevidste om, at de selv udgør en smitterisiko, når de er syge. Derfor er det fornuftigt at holde sig hjemme, når man selv er syg og en smitterisiko for andre frem for at kravle på arbejde for at modtage arbejdsgiverens sygebonus.

Jeg ser en risiko for, at syge ansatte møder frem på arbejde, hvis forskellen - som i Billund - kan være op til 4000 kroner på at møde eller ikke møde på arbejde.'

 

Sygefraværet i kommunerne var sidste år i gennemsnit på 12,2 dage, mens det i den private sektor var på 7,4 dage.