Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

FOA: Idræt og sund kost i skoler og institutioner mod fedme

Fedme er et stigende problem blandt danskerne. Der er ingen nemme løsninger, men der er masser af gode steder at starte, mener fagforbundet FOA

Mere idræt og sundere mad i folkeskolen og på erhvervsskolerne. Det er to konkrete steder, hvor FOA forslår, der sættes ind for bremse fedme-epidemien.

- Når folk først er blevet overvægtige, er det enormt svært at slippe af med vægten igen. Derfor er det afgørende at fokusere på de unge og på forebyggelse, siger Nanna Højlund, som er forbundssekretær i FOA.

Konkret peger hun på tre steder, hvor der bør sættes ind. For det første skal folkeskolen sikre, at alle skolebørn hver dag bevæger sig i minimum 30 minutter.

- Man behøver ikke have idrætstimer hver dag for at sikre, at børnene rører sig. Det er et oplagt sted, hvor undervisningsassistenter kan yde et væsentligt bidrag, siger Nanna Højlund.

For det andet forslår FOA, at man får et fag ind på erhvervsskolerne, der skal lære eleverne om krop, kost og bevægelse. For det tredje skal der fokus på kosten.

- Vi ser meget gerne, at sund og nærende kost bliver en del af tilbuddet både i alle institutioner og i folkeskolen. Det vil hjælpe med til at forebygge fedme, og være godt for børnene på mange andre måder, siger Nanna Højlund.

Hun anerkender, at der ikke findes nogen lette løsninger på fedme-epidemien.

- Men netop derfor, er der brug for, at vi alle sammen byder ind. Vi er nød til at gøre noget. Alternativet er, at endnu flere danskere bliver svært overvægtige med de følger for sundhed, arbejde og livskvalitet, det har. Det vil være en katastrofe - både for den enkelte og for samfundet, siger Nanna Højlund og slutter:

- Kampagner alene kan ikke løse det her problem. Vi ved, at kampagner ikke virker, der hvor problemet er størst. Der skal handling til - også for at sikre lighed i sundhed.

mou