DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

Flere tillidsfolk fyret efter reformen

I de seneste år er flere tillidsrepræsentanter i det offentlige blevet afskediget trods deres beskyttede status
KORT NYT4. APR 2012 9.34

Lars Qvistgaard, der er formand for de offentlige overenskomstansatte i DJØF, frygter, at den danske arbejdsmarkedsmodel, hvor medarbejdere bliver hørt via en tillidsrepræsentant, er truet. Han vurderer, at der især er sket en stigning i sagerne siden kommunalreformen og de organisatoriske ændringer, den har medført.

- Det er helt tydeligt, at reformen har medført flere overtrædelser af de spilleregler, man skal følge, når man afskediger tillidsfolk. Men strukturreformen gør det bare endnu mere vigtigt, at man bevarer et tillidsbaseret forhold mellem ledelse og medarbejdere, hvis man vil beholde en offentlig sektor, der skal kunne levere det, som borgerne har behov for, siger Lars Qvistgaard til Berlingske.

Hos DJØF blev der sidste år fyret 16 offentlige tillidsfolk, og der er i år blevet fyret fire. Hos HK/Kommunal er antallet af sager om fyringer, forflyttelse eller fx chikane af tillidsfolk steget fra tre i 2005 til 13 i 2011.

Dog handler langt størstedelen af de seneste års fyringer i både stat, regioner og kommuner imidlertid om besparelser og dermed ikke om tvingende årsager, mener fagforbundene DJØF og HK/Kommunal.

lcl