DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

Flere patienter kommer hjem samme dag som operation

Corona har været med til at skubbe til udviklingen i Midtjylland, hvor dobbelt så mange planlagt opererede patienter nu kommer hjem samme dag.
11. FEB 2021 7.25

MIDTJYLLAND: Selvom 2020 var usædvanlig på mange måder, har Regionshospitalet Silkeborg formået at øge antallet af patienter, som kommer hjem samme dag som deres operation - såkaldt sammedagsoperationer. Det oplyser Region Midt.

Man er blandt andet blevet bedre til at vurdere, hvilke patienter der har behov for indlæggelse, og hvem der kan have god gavn af at komme hjem i trygge rammer samme dag, forklarer ledende overlæge på Center for Planlagt Kirurgi, Thomas Klebe.

På den måde er andelen af patienter, som kommer hjem igen samme dag efter en hofte- eller knæoperation, fordoblet i 2020 fra 2019, og andelen af rygopererede, der kom hjem samme dag lå knap 30 pct.

Corona skubbede udviklingen

I forbindelse med hospitalernes nedlukning under første bølge af corona i foråret blev der for alvor sat skub på den udvikling.
 
- I forbindelse med nedlukningen var vi nødt til at begrænse antallet af indlæggelser, og derfor kiggede vi kritisk på, hvilke patienter der havde behov for indlæggelse, og hvem vi trygt kunne sende hjem igen samme dag. Det gav en markant stigning i antallet af sammedagsoperationer, siger Thomas Klebe.

Efter genåbningen fortsatte det høje antal sammedagsoperationer. I fjerde kvartal 2020 blev knap 42 pct. af de hofteopererede sendt hjem igen samme dag mod knap 26 pct. i samme periode 2019.

ibs