Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Flere kommuner har fået udsatte boligområder de seneste 30 år

Antallet af udsatte boligområder er næsten tredoblet, og også antallet af kommuner, der har udsatte områder, er steget. Det viser ny rapport der gennemgår udviklingen fra 1985 til 2015.
6. FEB 2020 12.31

Antallet af udsatte boligområder er steget fra 128 til 358 på 30 år. Det viser en rapport fra Vive, der har kortlagt udviklingen i antallet af udsatte boligområder i perioden 1985 til 2015. 

I 1985 var der med den nuværende kommuneinddeling blot 43 kommuner, der havde udsatte boligområder inden for kommunegrænserne. Men det er altså steget til 75 kommuner gennem perioden. 

- Desuden har flere kommuner i dag mange udsatte områder. Hvor det i 1985 kun var København, der havde mere end ti udsatte boligområder, gælder det i 2015 også for Odense, Aarhus og Esbjerg, skriver seniorforsker hos Vive Vibeke Jakobsen, der står bag rapporten. 

I rapporten bruger Vive dog andre definitioner for, hvad der er et udsat boligområde, end hvad Boligministeriet bruger. Det betyder, at antallet afviger meget fra, hvad Boligministeriet opgør som et udsat boligområde. Blandt andet inddrager Vive også andelen af 15-25-årige, der ikke har eller er i gang med en ungdomsuddannelse. Ministeriet tæller fra 30-årige uden en grunduddannelse og har derfor i 2019 angivet 40 boligområder som udsatte. 

Over halvdelen er enlige eller enlige forsørgere
Fælles for beboerne i de udsatte boligområder, som Vive har kortlagt er, at de blandt andet adskiller sig markant fra den øvrige danske befolkning, når det gælder blandt andet familieforhold og etnicitet. Her er det over halvdelen af beboerne i de udsatte boligområder, der er enlige eller enlige forsørgere. 

Andelen af familier med ikke-vestlig baggrund er blevet større gennem de 30 år, viser rapporten. I 1985 var det 11 pct. af beboerne, der havde ikke-vestlig baggrund. Det er ifølge rapporten steget til 36 pct. i 2015. Men der er dog store kommunale forskelle, når det gælder etniciteten i områderne. 

- Især når det kommer til etnicitet og ejerforhold, ser vi store forskelle på kommunerne. Eksempelvis adskiller udsatte boligområder i landkommunerne Lolland, Langeland og Morsø sig ved at have en lavere andel beboere med ikke-vestlig baggrund og en højere andel, der bor i privat ejerbolig eller privat udlejningsbolig fremfor i en almen bolig, siger Vibeke Jakobsen i pressemeddelelsen. 

Se VIVEs rapport.