Før 2013 endte mellem 1.000 og 1.500 personer månedligt på førtidspension. Dengang lavede Thorning-regeringen med Mette Frederiksen (S) som beskæftigelsesminister en reform, der skulle bremse udviklingen ved at gøre det sværere at få adgang til førtidspension.
Reformen gjorde, at antallet af nye førtidspensionister faldt. Siden er antallet af førtidspensionister steget, og i dag går udviklingen mod, at flere får tildelt førtidspensionen, end hvad der var tilfældet før reformen. Det skriver Politiken mandag.
Nærmere bestemt nåede det månedlige antal nye førtidspensionister i juli sidste år op på 2.477.
Det viser tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, som erhvervsorganisationen for små- og mellemstore virksomheder SMVdanmark har trukket ifølge Politiken. Og ifølge SMVdanmark viser udviklingen, at reformen dengang slog fejl.
Regeringen vil justere ressourceforløb
Politisk chef og cheføkonom i SMVdanmark Mia Amalie Holstein mener, at reformen, der sendte folk i ressourceforløb i stedet for førtidspension, har gjort, at folk, der reelt har gavn af at komme ud på arbejdsmarkedet, i stedet "er blevet parkeret i langvarige forløb, der ikke fører nogen steder hen".
- Og andre, der virkelig bør få pension, skal kæmpe med ressourceforløb meget længere og blive meget stressede, inden de alligevel ender med pension, siger hun til Politiken.
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) siger i et skriftligt svar til Politiken, at regeringen vil lave justeringer af ordningen.
Han tilføjer, at regeringen før jul sammen med støttepartierne erkendte, at ressourceforløbene har været langstrakte og mangler retning. Og at partierne derfor har aftalt, at ressourceforløb fremover højst må vare op til tre år. Før varede et ressourceforløb op til fem år.
Hummelgaard peger ifølge Politiken på, at den stigende pensionsalder også er en del af forklaringen på det stigende antal af førtidspensionister.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.