Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Fjernvarmeværker med solvarme havde gylden april

Solen har skinnet næsten 30 procent mere i april. Ren gevinst for de mange fjernvarmeværker med store solvarmeanlæg. Her skinner solens stråler direkte ned på fjernvarmeprisen og reducerer forbruget af fossile brændsler kraftigt

Solen bringer glæde og optimisme. April måned bød på hele 253 soltimer, hvilket er 28 procent mere end en normal april måned med 198 soltimer.

De 55 ekstra solskinstimer luner direkte ned i solvarmeanlæggene på landets efterhånden mange fjernvarmeværker med storskala solvarmeanlæg. For når solen skinner så meget, er der ikke nær det så stort behov for andre varmekilder for at sikre folk varme i stuerne og varmt vand i hanerne. Det fortæller Dansk Fjernvarme i en pressemeddelelse.

- Jo mere sol, jo mindre brændsel skal vi bruge, fortæller driftsleder Leo Holm fra Marstal Fjernvarme, som har verdens største solvarmeanlæg på hele 18.365 kvadratmeter.

I Marstal er alternativet til solens stråler bioolie-kedler. For hver sparet times kedeldrift bruger Marstal Fjernvarme 110-120 liter bioolie mindre. Det sætter sig direkte spor i varmeprisen.

Faktisk har det solrige aprilvejr resulteret i, at man senest har haft brug for kedlerne den 18. april og ikke siden har haft behov for andet end den rene sol-energi.

Fra Brædstrup Fjernvarme er meldingerne næsten enslydende. Direktør Per Kristensen fortæller således om en næsten fordobling af produktionen fra værkets 8000 kvadratmeter solvarmeanlæg.

I april 2010 producerede man 382 MWh solvarme. I april i år har anlægget leveret 608 MWh.

- Det er jo gratis ekstra energi, som samtidig sikrer en markant CO2-reduktion, siger Per Kristensen. I Brædstrup tager solens stråler over fra en produktion baseret på naturgas.

Både i Marstal og i Brædstrup har fjernvarmeværkerne gang i udvidelsesplaner med mere solvarme. Verdens største solvarmeanlæg i Marstal forventer således at kunne tage endnu 15.000 kvadratmeter i brug sidst på året. Mens man i Brædstrup arbejder med planerne for yderligere 12000 kvadratmeter.

I alt er der for øjeblikket cirka 137.000 kvadratmeter storskalasolvarme hos fjernvarmeværker i Danmark. Danmark er verdens førende storskala solvarmeland, og der er således indenfor de seneste måneder taget ca. 25.000 kvadratmeter i brug.

I alt er der planer for yderligere 200.000 kvadratmeter.

Blandt de seneste anlæg, som er taget i drift, er Oksbøl, Tistrup og Jægerspris, mens man netop i disse dage har indledt testproduktion i Hejnsvig. Dette anlæg på 4000 kvadratmeter ventes i drift i løbet af blot et par uger.

Et af de seneste fjernvarmeværker, som har meldt om solvarmeplaner, er Gråsten Fjernvarme, hvor man satser på at bygge 16.000 kvadratmeter.

mou