DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

KV21:
Fire spidser valgt uden modkandidater - og Assens får sin politiske kendis

Følg forløbet og de de seneste udpegninger af spidskandidater op til KV21 - i Assens, Herning, Frederikssund, Solrød og Billund.
30. SEP 2020 9.45
TEMA: KV21

I Venstre i Kolding går debatten for tiden på værdien eller det modsatte af at flyve en kendt politiker ind som borgmesterkandidat. Her gælder det forhenværende minister og nuværende MF Eva Kjer Hansen, der har fået bolig og dermed er valgbar i byen, der også er hendes opstillingskreds til Folketinget. Hun er oppe imod byrådsmedlem Jakob Ville, der har fået borgmester Jørn Pedersens (V) støtte.  

Også SF i Kolding stiller en politisk kendis op som spids, forhenværende minister og nuværende regionsrådsmedlem Villy Søvndal. Her var der udadtil ingen ytringer imod, kun klapsalver. Han har boet i kommunen siden 1976 og tidligere siddet i byrådet. Nu afløser han så MF Karina Lorentzen som SF-spids.

Fra samme syddanske regionsråd har veteranen - og syddansk kendis - Poul Erik Svendsen (S) fundet nye græsgange, efter han trak sig at blive regionsspids igen. Nu er han blevet valgt som spids for S i Assens, der netop kom i bekneb for en spids, da Ashil Farokh meldte fra igen af personlige årsager.

Svendsen blev valgt uden modkandidater af lidt over 30 medlemmer, oplyser Fyens Stiftstidende, der på anden hånd refererer fra den lukkede del af mødet, at enkelte gerne havde set byrådsmedlem Charlotte Kjær, der tidligere blev slået af Farokh, på valg. Hun havde dog denne gang ikke bragt sig selv i spil.

Borgmester Søren Steen Andersen er her genvalgt som V-spids, mens De Konservative har ny spids i Søren Thomsen. Socialdemokratiet havde senest borgmesterposten, da Finn Brunse, der stadig er i byrådet, var borgmester fra 2008-2013.

I Herning blev byrådsmedlem Dorte West tirsdag kåret som ny V-spids efter Lars Krarup, oplyser TV Midt-Vest. Hun fik alle 107 stemmer og havde i forvejen en enig opbakning fra V-gruppen i byrådet.

I Frederikssund er borgmester gennem de seneste syv år John Schmidt Andersen (V) blevet valgt igen som spids uden modkandidat, oplyser den lokale partiforening. Han overtog borgmesterposten efter KV13, da Venstre gik markant frem, så flertallet skiftede fra rødt til blåt.

Ved KV17 gik Venstre yderligere frem og fik ni ud af byrådets 23 pladser. Den tidligere vicepolitikommissær øgede sit personlige stemmetal og blev topscorer med 3.184 personlige stemmer foran Tina Tving Stauning (der igen er spids for S) med 2.268, Hans Andersen (V) med 1.012, Inge Messerschmidt (DF) med 622 og Poul Erik Skov Christensen (S) med 615.

I Solrød har  Dansk Folkeparti, der har mistet stribevis af lokalpolitikere i denne periode, stadig snor i sit lokale byrådsmedlem. Den lokale forening har enstemmigt genvalgt spidskandidaten fra KV17, Brian Mørch. Der var ingen modkandidater, oplyser Sydkysten.

Brian Mørch fik med 310 tredjeflest personlige stemmer ved KV17 efter borgmester Niels Hörup (V) med 2.223, og den tidligere S-spids, der siden er gået over til SF, Claus Redder Madsen med 571. Hans Odder (K), der ikke stiller op igen, fik lige så mange som Mørch - med 310 - og der var 285 til Emil Blücher (LA).

I Venstre i Billund har den første kandidat meldt sig til at følge efter Ib Kristensen (V), der netop har kundgjort, at han ikke vil fortsætte efter 20 år som borgmester. JydskeVestkysten fortæller, at gruppeformand Peter Fredensborg, der i det civile er sognepræst og sidder i sin første byrådsperiode, vil stille op.

Ved udgangen af oktober skal interesserede have meldt sig, og valget foregår 24. november.