Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

En opgave for byrådet:
Faxe må ikke lade udvalg udpege repræsentanter til AffaldPlus

Hvem der skal repræsentere kommunen i et kommunalt fællesskab, kan ikke overlades til et stående udvalg, lyder det fra Tilsynet.
23. MAR 2021 13.27

FAXE: Hverken når det gælder udpegning af repræsentanter til et kommunalt fællesskab - i dette tilfælde affaldsselskabet AffaldPlus - eller de såkaldte instruktionsbeføjelser, må Faxe Kommune ikke overlade opgaven til fagudvalget. 

Begge opgaver hører hjemme i byrådet, lyder det i en udtalelse fra Tilsynet.

Sagen begyndte i september 2019, hvor Teknik & Miljøudvalget pålagde kommunens repræsentanter i AffaldPlus at fremføre, at kommunen ønskede en direktørstilling slået op. Det fik Ankestyrelsen nys om, og nu er Tilsynet kommet med en principiel udtalelse i den sag.

Tilsynet har gransket styrelsesloven og relevante betænkninger og er kommet frem til, at byrådet ikke kan delegere udpegningen af byrådets repræsentanter i det kommunale fællesskabs bestyrelse eller instruktionsbeføjelsen over for repræsentanterne til et stående udvalg.

Valget af repræsentanter skal foregå på byrådet konstituerende møde. Og det er byrådets flertal, der skal beslutte, hvordan de kommunale repræsentanter skal forholde sig i sager, der skal stemmes om i et fællesskabsorgan.

Tilsynet slår dermed fast, at hvis der skal være tale om decideret instruktionsbeføjelse, så kan den sag ikke overlades til et udvalg, men skal afgøres i byrådet.