Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Farvel til vores sundhedsvæsen, som vi kender det

DEBAT Konsekvensen er et unødigt pres på i forvejen udsatte familier, og grupper i samfundet, der lades helt ude af sundhedsvæsnet
15. APR 2011 10.31

Astrid Krag og Karl H. Bornhøft
Folketingsmedlemmer SF

FOLKETINGET: Regeringens forslag om optjeningsprincippet virker grænseløst. Debatten har ført det opsigtvækkende budskab med sig, at Danmark skal stile mod et forsikringssamfund. Nu er det ikke blot indvandrerne der skal gøre sig fortjent til de danske velfærdsydelser. Det gælder også de overvægtige, sportsudøvere, stofmisbrugere, rygerlunger, diabetikere - og hvad regeringen ellers mener, går ind under livsstilssygdomme.

Det skal nemlig være slut med, at staten betaler for danskernes "selvforskyldte" sygdomme. Venstre politikere kræver velfærdsforsikringer. Venstres formand for Sundhedsudvalget, Preben Rudiengaard, kalder det endda løsningen på at opretholde velfærdssamfundet.

Men er man per definition selv skyld i at komme til skade under en fodboldkamp? Er det ikke netop meningen, vi skal dyrke en masse motion! Og hvordan skelner man mellem en medfødt lidelse, der først viser sig senere i livet, og en selvforskyldt livsstilssygdom? Danskernes sundhed kan med andre ord ikke stilles så enkelt op, som regeringen er i fuld gang med.

Konsekvensen er et unødigt pres på i forvejen udsatte familier, og grupper i samfundet, der lades helt ude af sundhedsvæsnet. Og en hver form for almindelig ageren i livet, kan komme til at koste dig dyrt.

I SF frygter vi, at det er skruen uden ende. Regeringen ligger blødt ud med et optjeningsprincip, - som i øvrigt udpeges til ikke at have anden effekt end at skræmme højtuddannede udlændinge fra at tage til Danmark. Og at flere venstre politikere nu melder klart ud, at næste skridt er et forsikringsstyret sundhedsvæsen, kræver blot at vi kigger mod USA.

Lars Løkke er knap så villig som hans kollager, til at indfører forsikringer. Men hvad kan man egentlig bruge det til. Det er vel blot et udtryk for samme planløse taktik, som den han brugte da han i november afviste en hver form for afskaffelse af efterlønnen.

Vi er enige i, at det er tid til forandringer i det danske sundhedsvæsen. Men det må ikke betyde mere ulighed. Det kan den danske velfærd simpelthen ikke holde til. I SF vil vi knokle for, at alle kan få den rette behandling i rette tid. Men det kræver at vi foretager de rigtige prioriteringer. Vi vil fjerne skattefradraget på private sundhedsforsikringer og hæve afgiften på cigaretter og usunde fødevarer. Ved hjælp af disse tiltag, kan vi tilføre 5,1 mia. kr. til sundhedsvæsnet. Penge som kan gå til kortere ventelister og bedre behandling.

Vi har i Danmark en unik sundhedsmodel, som er beundret verden over. Det er en model, som SF vil kæmpe for at opretholde og styrke.