KØBENHAVN: Folkeskolerne i København har medvind i arbejdet med at skabe trivsel for eleverne. Satsningen på legepladspatruljer, elevmægler og trivselsvejledere virker, oplyser Børne- og Ungdomsforvaltningen.
Antallet af børn, der er bange for at blive holdt udenfor eller slået i skolen, er faldet, viser dugfriske tal. Et flot resultat, siger børne- og ungdomsborgmester Bo Asmus Kjeldgaard (SF).
Når de nye elever begynder i 0. klasse næste uge, kan skolegården måske virke lidt skræmmende. Men eleverne møder ind til en folkeskole, hvor de trygt kan sjippe og spille bold, for arbejdet med skabe mest mulig trivsel på de københavnske folkeskoler bærer frugt. Det viser helt nye tal fra Københavnerbarometret 2009 - den årlige undersøgelse af københavnske elevers oplevelse af skolen.
- Vi arbejder meget med trivsel og kan se, at indsatser som legepladspatruljer og konfliktmægling gør en forskel - det skaber mere tryghed, siger skoleleder på Sundbyøster Skole, Steen Højstrøm.
Københavns Kommune har i flere år haft fokus på elevers trivsel og har med udviklingsprojektet 'Faglighed for Alle' styrket indsatsen. Alle Københavns skoler har i dag uddannede AKT-medarbejdere, der arbejder målrettet med adfærd, konflikt og trivsel, og foreløbig har halvdelen af de københavnske lærere været på kursus i konfliktløsning. Mange skoler har også uddannede elever som børnemægler til at løse mindre konflikter. Og flere og flere skoler har legepladspatruljer, hvor større elever organiserer leg for de mindre elever.
Københavnerbarometret 2009 viser - udover flere elever, der trives bedre, og et fald i hyppigheden af den daglige mobning - også, at der er forskel på piger og drenges bekymringer. Hvor syv procent af drengene er bange for at blive holdt udenfor, gælder det 18 procent af pigerne. Og mens 13 procent af drengene er bange for ikke at være dygtige nok, gælder det 25 procent af pigerne.
På spørgsmålet om der er nogen i skolen, der har slået eller sparket, så eleven blev ked af det inden for de sidste to måneder, svarede 12 procent af eleverne ja. Men kigger man ned i tallene, viser det sig, at problemet er størst hos de præpubertære elever i 4. klasse og derefter falder markant.
Fremgang på alle områder
Børne- og ungdomsborgmester, Bo Asmus Kjeldgaard, kalder Københavnerbarometret et meget brugbart afsæt for målrettede indsatser på den enkelte skole og på kommunalt plan:
- Tryghed og trivsel er hele fundamentet for faglighed. Glade børn lærer simpelthen bedre. Og tallene viser, at vi er på rette vej. Samtidig har vi fået ny og vigtig viden: Når det drejer sig om trivsel, skal vi især have fokus på 4. klasses-eleverne, og vi skal huske, at pigerne og drengene har forskellige bekymringer. Det gør, at vi kan tilpasse arbejdet med trivsel og forebyggelse af vold til elevernes helt konkrete behov, siger han.
Bo Asmus Kjeldgaard peger derudover på, at undersøgelsen dokumenterer fremgang på alle områder i forhold til 2008, og at København på de områder, hvor man kan sammenligne, ligger på linje med resten af landet. Dermed punkterer undersøgelsen myten om for eksempel mere uro i de københavnske skoleklasser.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.