Det sagde PRIMOs formand, Torben Simony, som indledning til PRIMO-seminaret 'Risikobaseret ledelse på direktionens dagsorden' 14. april 2010 på Københavns Rådhus.
Risikobaseret ledelse er en ny disciplin, som vil få en stigende betydning på direktionsgangen i fremtiden som supplement til andre ledelsesværktøjer, tilføjede formanden.
Når kommunen lægger budget
Københavns Kommune arbejder med rendyrket risikoledelse på mange fronter - blandt andet i Københavns Brandvæsen og ved etableringen af Center for Sikker By. Men direktør Bjarne Winge, Økonomiforvaltningen, koncentrerede sig i sit oplæg om risikoledelse i forbindelse med kommunens overordnede økonomistyring, herunder stillingtagen til spørgsmålet om budgetgaranti.
Tre fjerdedele af Københavns Kommunes indtægter kommer fra skatteindtægter, mens omkring 20 procent hidrører fra bloktilskuddet. Statsgarantien og statens fastlæggelse af tilskuddet før budgetåret betyder derfor, at der i udgangspunktet kun er mulighed for få procents afvigelse i indtægtsgrundlaget, når budgettet er lagt.
Kommunerne kompenseres af staten for stigende udgifter under ét. Det springende punkt er derfor, hvor kommunen ligger i forhold til de øvrige kommuner. Som led i den risikostyringen på beskæftigelsesområdet sammenligner Københavns Kommune løbende kommunens ledighedsudvikling med gennemsnittet for landsdelen, oplyste Bjarne Winge.
To budgetmodeller
En anden finansiel risiko opstår ved, at kommunerne generelt kan vælge mellem to budgetteringsmetoder: Selvbudgettering eller statsgaranti. Sidstnævnte er den sikre måde - og således udtryk for størst risikoaversion - mens selvbudgettering kan give enten gevinst eller tab for kommunen.
Bjarne Winge illustrerede forholdet med en tidslinje over, hvilke år, kommunen har valgt henholdsvis den ene og den anden budgetmodel set i forhold til de resultatmæssige konsekvenser.
- Gennem disse risikoledelsestiltag prøver vi at reducere den lotteriseddel, det er at lægge kommunale budgetter, ved at tilføje nogle beregninger, der kan gøre grundlagt mere validt, sagde Bjarne Winge.
Klima som nyt risikoområde
Vicekontorchef Ole Cordsen fra Økonomisk Sekretariat i KL talte derefter om de udfordringer, kommunerne står overfor i forhold til klimatilpasning, hvor beslutningsgrundlaget er usikkert eller utilstrækkeligt.
Han oplyste, at der som led i den seneste økonomiaftale mellem regeringen og KL er nedsat en arbejdsgruppe, som skal udarbejde et grundlag for den kommende indsats vedrørende klimatilpasning og energibesparelser.
Også metoder til risikovurdering og samfundsøkonomiske vurderinger, der skal skabe grundlag for etablering af kommunale energiplaner, er en del af kommissoriet for arbejdsgruppen, som undervejs ikke mindst har skelet til engelske erfaringer med klimascenarier og værktøjer til beslutningsstøtte.
Arbejdsgruppens rapport ventes til sommer 2010. Ole Cordsen tilføjede, at det vil være interessant at se på tilgrænsende problemstillinger, som for eksempel vedligeholdelse af veje og kystlinier.
Risici ved nye kommunale strukturer
Den sidste oplægsholder på seminaret var Svend Tychsen fra PRIMO, med et oplæg om risikoledelse i fpr bindelse med nye interne kommunale strukturer. Svend Tychsen lagde ud med at henvise til KL's temaguide om budgetoverholdelse fra 2007, der i forbindelse med kommunalreformen pegede på behovet for at gennemføre en økonomisk risikoanalyse i forbindelse med overtagelsen af de nye ansvarsområder, herunder opgaver på sundhedsområdet.
Han pegede på at der kunne være et lige så stort behov for at foretage risikoanalyser i forbindelse med de nye interne strukturændringer, som sker i kommunerne i disse år.
Regeringens udmelding om Danmark 2020, fra februar 2010, er et eksempel på at staten i disse år i stigende omfang kommer med konkrete anbefalinger og krav til interne forhold i den enkelte kommune.
Som eksempler herpå pegede han bl.a. på krav om selskabsdannelse på vandområdet, krav om øget konkurrenceudsættelse og den af regeringen annoncerede omlægning af styreformen i de større byer. Disse eksempler er udtryk for statslige indgreb i interne kommunale strukturer uden nærmere vurdering af risikoelementerne for den samlede kommunale organisation.
Dette nødvendiggør risikoledelse på organisationsændringer i den enkelte kommune, sluttede Svend Tychsen, og gjorde sig til talsmand for at KL i samarbejde med PRIMO mere systematisk begyndte at rådgive kommunerne i håndtering af risici i forbindelse med større interne strukturændringer.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.