Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
EU styrker små firmaers adgang til udbud

EU styrker små firmaers adgang til udbud

EU Kommissionen har netop offentliggjort sit udkast til de reviderede udbudsdirektiver og efterkommer et længe udtalt ønske fra Håndværksrådet
23. DEC 2011 12.21

EU Kommissionens nye udbudsdirektiver vil dele offentlige opgaver op i mindre dele, så små og mellemstore virksomheder bedre kan deltage i udbudsrunderne.

- For Danmarks små og mellemstore virksomheder er det næsten som at få en julegave fra Kommissionen. Når de nye udbudsdirektiver bliver omsat til dansk lov, vil SMV'erne få markant forbedrede muligheder for at vinde offentlige opgaver, siger EU-jurist Jeppe Rosenmejer.

Kommissionen lægger i sit forslag op til, at kontrakter udbudt efter EU's udbudsregler skal deles op i mindre bidder, såkaldte fagentrepriser. Hvis de offentlige udbydere ikke ønsker dette, men hellere vil udbyde hele kontrakten i en samlet kontrakt til én totalentreprenør, skal det offentlige udtrykkeligt retfærdiggøre, hvorfor man ikke udbyder i mindre dele.

- Vi kunne ikke have ønsket et bedre budskab fra Kommissionen. Reelt vender man bevisbyrden, så kommuner og andre offentlige udbydere fremover skal kunne fremvise en rigtig god grund til at udbyde SMV-fjendtligt, dvs. i hovedentrepriser, store rammeaftaler eller totalentrepriser, siger Jeppe Rosenmejer. (SMV betyder i den terminologi Små og Mellemstore Virksomheder, red.)

Da ikke alle offentlige opgaver skal udbydes efter EU-reglerne, opfordrer Håndværksrådet den danske regering til at indføre en tilsvarende regel i dansk ret, så reglerne ikke kun gælder for store kontrakter, men for alle opgaver, der udbydes til private virksomheder. Det vil være i god tråd med princippet fra EU's Small Business Act om at 'Tænke-småt-først', som Danmark har tilsluttet sig.


Håndværksrådet er hovederhvervsorganisation for i alt ca. 20.000 små og mellemstore virksomheder og heraf ca. 6500 i byggefagene.