EUs finansministre enige om billionstor corona-hjælpepakke
Finansminister Nicolai Wammen (S) på pressemøde torsdag den 9. marts. med opdatering om den danske økonomi.
Foto: Philip Davali, Ritzau Scanpix

EU's finansministre enige om billionstor corona-hjælpepakke

EU's finansministre er enige om et stærkt svar på de økonomiske udfordringer fra coronakrisen, siger Wammen.
10. APR 2020 9.54
TEMA: Corona

EU's finansministre er sent torsdag nået til enighed om en skitse for en stor europæisk milliardpakke, der skal hjælpe europæiske økonomier, virksomheder og arbejdspladser, som er kommet i klemme i coronakrisen. Udspillet skal nu sendes til EU's regeringschefer. Det meddeler Finansministeriet i en pressemeddelelse.

- Europa har vist sig fra sin bedste side i dag. Finansministerkollegerne fra de andre EU-lande og jeg er blevet enige om et stærkt svar på de økonomiske udfordringer fra coronakrisen, siger finansminister Nicolai Wammen (S) i pressemeddelelsen.

Pakken vil give adgang til lån fra EU-landenes fælles krisefond, Den Europæiske Stabilitetsmekanisme, for i alt to procent af landenes bruttonationalprodukt 'på visse betingelser', fremgår det. Den skal være klar i løbet af to uger, siger formanden for eurogruppen, der omfatter ministrene, som har fået aftalen på plads, Portugals finansminister, Mário Centeno.

- Denne nødplan vil beskytte vores økonomi og samfundsstruktur, imens vi dykker ned i recession, siger Mário Centeno ifølge Reuters sent torsdag aften.

Et af hovedelementerne er en ny garantifond under Den Europæiske Investeringsbank. Denne fond skal understøtte finansiering til især små- og mellemstore virksomheder for omkring 1.500 mia. kr., fremgår det af Finansministeriets meddelelse. I alt indeholder hjælpepakken tiltag for flere billioner kr., altså flere tusind mia. kr.

Det bliver også muligt for medlemslandene at bruge samlet cirka 275 mia. kr. på covid-19 tiltag, ligesom der er afsat cirka 20 mia. kr. på EU’s budget i 2020 til blandt andet transport og opkøb af medicinsk udstyr, felthospitaler og ekstra sundhedspersonale i forbindelse med coronakrisen.

Ritzau

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
Lundgaard
Nyhedsbrev