Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Finansminister Nicolai Wammen (S) på pressemøde torsdag den 9. marts. med opdatering om den danske økonomi.
Foto: Philip Davali, Ritzau Scanpix

EU's finansministre enige om billionstor corona-hjælpepakke

EU's finansministre er enige om et stærkt svar på de økonomiske udfordringer fra coronakrisen, siger Wammen.
10. APR 2020 9.54
TEMA: Corona

EU's finansministre er sent torsdag nået til enighed om en skitse for en stor europæisk milliardpakke, der skal hjælpe europæiske økonomier, virksomheder og arbejdspladser, som er kommet i klemme i coronakrisen. Udspillet skal nu sendes til EU's regeringschefer. Det meddeler Finansministeriet i en pressemeddelelse.

- Europa har vist sig fra sin bedste side i dag. Finansministerkollegerne fra de andre EU-lande og jeg er blevet enige om et stærkt svar på de økonomiske udfordringer fra coronakrisen, siger finansminister Nicolai Wammen (S) i pressemeddelelsen.

Pakken vil give adgang til lån fra EU-landenes fælles krisefond, Den Europæiske Stabilitetsmekanisme, for i alt to procent af landenes bruttonationalprodukt 'på visse betingelser', fremgår det. Den skal være klar i løbet af to uger, siger formanden for eurogruppen, der omfatter ministrene, som har fået aftalen på plads, Portugals finansminister, Mário Centeno.

- Denne nødplan vil beskytte vores økonomi og samfundsstruktur, imens vi dykker ned i recession, siger Mário Centeno ifølge Reuters sent torsdag aften.

Et af hovedelementerne er en ny garantifond under Den Europæiske Investeringsbank. Denne fond skal understøtte finansiering til især små- og mellemstore virksomheder for omkring 1.500 mia. kr., fremgår det af Finansministeriets meddelelse. I alt indeholder hjælpepakken tiltag for flere billioner kr., altså flere tusind mia. kr.

Det bliver også muligt for medlemslandene at bruge samlet cirka 275 mia. kr. på covid-19 tiltag, ligesom der er afsat cirka 20 mia. kr. på EU’s budget i 2020 til blandt andet transport og opkøb af medicinsk udstyr, felthospitaler og ekstra sundhedspersonale i forbindelse med coronakrisen.

Ritzau