
Toget hedder 'Train of Ideas' og er skabt for at markere, at Hamborg er European Green Capital i 2011. Toget kører i løbet af året rundt til 18 storbyer i Europa. Første stop er København.
Det handler om at udveksle de bedste ideer til, hvordan vi kan sikre at Europas storbyer bliver bæredygtige og samtidig byder på høj livskvalitet. Udstillingen er rettet mod byens borgere, men også politikere og beslutningstagere inden for teknik og miljø.
De byer, der kan komme i betragtning til at blive European Green Capital, skal demonstrere, at de er kommet med forskellige løsningsforslag til udfordringerne. Hamborg har vist, at økologi og økonomi kan gå hånd i hånd, og at innovation og udvikling på denne måde kan stimuleres.
Hamborg har sat sig som mål at blive det førende område i Europa inden for vedvarende energi. Dertil kommer, at byen - som et vigtigt center for klimaforskning og gennem dens koncept for klimabeskyttelse - forfølger ambitiøse mål om at reducere CO2-udledningerne.
De næste European Green Capitals er allerede udnævnt: Det er den spanske by Vitoria-Gasteiz i 2012, mens det i 2013 bliver franske Nantes.
Udstilling til deltagelse og eftertanke
I hjertet af "Train of Ideas"-konceptet ligger spørgsmålet om, hvordan europæiske byer kan blive mere miljøvenlige og bæredygtige. Gennem flere end 100 projekter viser udstillingen løsningsforslag inden for en række temaer:
o Urban development and living
o Mobility
o Energy and protection
o Nature and urban green
o Resource protection and business
o Consumption
Formålet med udstillingen er at få de besøgende til at engagere sig i projektet sammen med folk i andre europæiske byer - og på den måde få og modtage inspiration gennem lokale projekter.
København fremhæver den visionære byudvikling i Nordhavnen. Den nye bydel skal forsynes med energi fra naturlige kilder som eksempelvis sol og vind og dermed bidrage til, at Købehavn bliver CO2 neutral. Der er også fokus på cykler: København er en af de mest cyklevenlige byer i hele Europa, men det kan blive endnu bedre gennem f.eks. flere cykelstier, grøn bølge for cyklister og større trafiksikkerhed. København vil arbejde for, at mere end halvdelen byens borgere vælger at tage cyklen på arbejde eller i skole. Det alene vil give en årlig reduktion af CO2 på 80.000 tons.
Hamborgs miljø- og klimaprojekter viser, hvordan europæiske byer kan give et aktivt bidrag til at standse klimaforandringerne. For eksempel vil man i en del af udstillingen komme på en virtuel bustur i den nye bydel, Hafen City. Det er et område, der fremstår som en model for bæredygtigt og miljøvenligt byggeri.
Andre dele af udstillingen er koncentreret omkring problemerne med svindende ressourcer og konsekvenserne af klimaforandringer for by- og landområder.
mou
Foto: Christian Spahrbier
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.