
151 af de cirka 500 patienter, der gennem en årrække fik en ankeloperation på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, har nu krævet erstatning. Antallet af krav er dermed tredoblet siden januar og omfatter nu mere end hver fjerde af de opererede patienter.
Og sandsynligheden for medhold er høj, vurderer Martin Erichsen, vicedirektør i Patienterstatningen overfor Radio4.
- Forventningen er, at udfaldet vil ligne de sager, vi allerede har afgjort. Så der vil formentlig være en række sager, hvor der er behandlet uden tilstrækkelig indikation for det indgreb, man udførte, siger Martin Erichsen.
Indtil nu har 39 patienter fået medhold. 88 sager er endnu ikke afgjort.
Serieskader af overbehandling
Det var Radio4 og TV2, der i begyndelsen af 2022 afslørede, at to kirurger på særligt Bispebjerg Hospital behandlede simple ankel-komplikationer med en speciel og sjældent brugt operationsform.
Ifølge Martin Erichsen kategoriseres ankeloperationerne som såkaldte serieskader, hvor flere patienter har fået samme fejlbehandling i sundhedssystemet. Og modsat de fleste andre serieskader, handler denne om overbehandling.
- Det er en stor og omfattende operation, og de her patienter skulle i første omgang været tilbudt en anden behandling. Lidt firkantet sagt har man skudt med den store kanon fra starten i stedet for at prøve mindre indgribende muligheder først, forklarer Martin Erichsen.
I 2018 blev der sat en stopper for operationerne, og begge kirurger har forladt hospitalet. Ledelsen på hospitalet anerkender i dag, at det er ”meget, meget sandsynligt, at der er foregået indikationsskred” (at kirurgerne har opereret, selvom der ikke var indikation det, red.), men anfører, at 43 procent af de 500 patienter har svaret på et spørgeskema, og heraf har et flertal tilkendegivet tilfredshed med operationen.
Flere patienter har meldt kirurgerne til politiet for uagtsom legemsbeskadigelse. Efterforskningen ventes færdig til august.
cwa
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.