Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Energivenlig leverering af vand
Foto: Colorbox

Energivenlig leverering af vand

Aarhus Vand skal gå foran med energiløsninger
21. MAJ 2012 6.42

AARHUS: Aarhus Vand har fået fire millioner kroner til at kotlægge og teste, hvordan danske vand- og spildevandsanlæg i højere grad kan udnytte og lagre vedvarende energi i deres produktion, oplyser Paul Kristian Thomsen, der er projektchef i Aarhus Vand.

Pengene går til et projekt, ESWA (Energy Smart Water Utilities), hvor Aarhus Vand, i samarbejde med COWI, ABB, DHI, DONG, Aarhus Universitet - Business & Social Sciences, DANVA og Aarhus Kommune, skal arbejde med at udvikle, kortlægge og teste, hvordan danske vand- og spildevandsanlæg i langt højere grad kan bruge og producere elektricitet fleksibelt, så det bedst muligt indgår i den samlede produktion og udnyttelse af vedvarende energi. På den måde kan vand- og spildevandsselskaberne være med til at opfylde regeringens målsætning om øget brug af vedvarende energi. Et projekt til sammenlagt seks millioner kroner.

 

- Vandforsyning og spildevandsrensning er energikrævende. Derfor arbejder vi hele tiden med energibesparelser på vores anlæg samt i processerne. Men også med at optimere og søge nye muligheder for udnyttelse af den betydelige mængde energi, der er i spildevand og i spildevandslam. Vores mål er, at virksomhedens aktiviteter samlet set bliver CO2-neutrale.

- ESWA-projektet passer optimalt ind i vores energi- og CO2-strategi, og vi vil i Aarhus Vand også gerne deltage i den teknologiske udvikling inden for vandsektoren. Det er baggrunden for vores deltagelse og centrale engagement i ESWA-projektet. Tilpasning af vores anlæg og hele vandsektoren til en 'Smart Grid'-fremtid kan give et væsentligt bidrag til regeringens klimapolitik og mål for CO2-reduktion, siger Paul Kristian Thomsen, der er projektchef i Aarhus Vand.