Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

En uges høringsfrist - et demokratisk problem

Miljøministeriet sendte vandplanerne i høring i fredags - og allerede fredag skal høringssvar være inde
7. DEC 2011 9.00

Af Knud Abildtrup, [email protected]

Den tidligere regering trak forløbet med vandplaner ud og fik bødetrusler fra EU om at se at blive færdige. Nu har den nye regering speedet op - og så skal det hele gå så hurtigt, at den aktuelle høringsfrist er strammet helt ned til en uge.

- Kommunerne og rigtig mange andre med interesser i vandplanerne har brugt lang tid på at vurdere vandplanerne og har sendt høringssvar. Vandplanerne har været under kraftig og saglig kritik. Alligevel er der, bortset fra nogle udpegninger af vandløbsstrækninger, ikke ændret noget. Vi har ikke fået nogen hvidbog, med argumentation for hvorfor der ikke er blevet ændret noget, lyder kritikken fra projektleder i Hillerød Komune, Carsten Cederholm, til dknyt.

- I forhold til udpegningerne af vandløbsstrækninger, hvor der skal ske en indsats, så er de ændringer sendt ud en supplerende høring. Selvom vi er en offentlig myndighed og har sendt høringssvar, har vi ikke fået besked om den supplerende høring, men har måttet finde ud af det via vores netværk eller via Naturstyrelsens hjemmeside og vi har kun en uge til at svare.

- Det er et demokratisk problem, at staten ikke tager inddragelse af borgerne og andre myndigheder alvorligt.

Helt specielle grunde
Over for LandbrugsAvisen slår Ole Espersen, juraprofessor ved Københavns Universitet og formand for Retssikkerhedsfonden, fast, at god skik er en høringsfrist på fire uger:

- Det er en uskik. Vi har en lovpligtig høringsret i Danmark, og der er det god lovgivningsskik og godt demokrati, at man giver fire ugers høringsfrist.

- Der skal helt specielle grunde til, hvis man kun giver en uges høringsfrist - især når der er tale om noget kontroversielt. Så skal grunden være særlig bæredygtig, siger Ole Espersen og undrer sig over, at regeringen lægger så meget vægt på, at få planerne sendt hurtigt afsted til EU.

- Hvis et flertal eller et stort mindretal beder om for eksempel 14 dages udsættelse, kunne man godt forestille sig, at regeringen vil lytte til det.