Af Paul Hegedahl
Lis Vibeke Kristensen:
'Lyden af mørke';
Forlaget Modtryk, Århus 2010.
279 s., hft., 14 x 23 cm.
Kr. 299,00 inkl. moms.
ISBN 978-87-7053-384-3.
'Vi står ved postbådens ræling i det lette skumsprøjt. Claus' hår, der ikke er blevet klippet hele sommeren, vifter i brisen. September er lige om hjørnet, men selv om det er overskyet, er luften stadig sommervarm. Båden tøffer gennem havnebassinet, mellem gigantiske skrotbjerge og en monumental, orangefarvet tørdok og passerer en stenmole, hvor nogle mænd med fiskestænger står og ser håbefulde
ud. Så svinger den ud mellem to havnefyr, og vi er ude på åbent hav.
Bådføreren og hans ranglede medhjælper hilste på Claus, som om de var gamle venner. Det er hans tredje ophold på øen, og han har let ved at knytte kontakter, i modsætning til mig. Mit udstyr udgør størstedelen af vores bagage, og i mit hoved er det gods, der skal håndteres. I Claus' er det valuta i en eller anden mellemmenneskelig transaktion, og jeg og min tilknytning til kasser og kufferter et samtaleemne. I Claus' verdensbillede er postbåden rammen om sociale muligheder og forpligtelser. I mit er postbåden til for at transportere post, og jeg venter ingen post.
Øen er Claus' idé. Han og jeg under samme tag i en legatbolig uden for civilisationens fangarme. I en måned. Måske to, huset er ledigt hele efteråret. Et socialt eksperiment, kalder Claus det. Jeg kan altid tage af sted, hvis det bliver for meget, siger han. Postbåden går tre gange om ugen.'
Fotografen Lilith og musikeren og komponisten Claus, som var blandt personerne i forfatterens seneste bog fra 2009 'En fest for Beate´' tager til en lille ø - både for at prøve om forholdet kan holde og for at arbejde. Men, der foregår noget på øen, som udenforstående helst ikke skulle have opdaget og slet ikke blandet sig i. Som Marie Teztlaff skriver i sin anmeldelse i 'Politiken', er øen en rotterede af magtmisbrug, fortielser, vold og trafficking. Og skal Lilith, som i virkeligheden gør alt for at undgå nærhed til andre mennesker, blande sig. Det giver anledning til mange psykologiske overvejelser.
Det er på en gang en spændingsroman og en fortælling om en moderne kvindes dilemma mellem frihed og afhængighed - fortalt i et levende sprog.
Bogen er planlagt som første del af en trilogi.
Om forfatteren
Lis Vibeke Kristensen (1943 -) er oprindelig sceneinstruktør og dramaturg. Hun er exam.art. i dramaturgi fra Aarhus Universitet 1971 og har arbejdet som teaterchef i både Sverige og Danmark i mange år. Hun har skrevet en meget lang række bøger og har flere gange modtaget arbejdslegat fra Statens Kunstfond. I 2006 modtog Lis Vibeke Kristensen 'Forfatterne Harald Kiddes og Astrid Ehrencron-Kiddes Legat'.
Supplerende links
http://www.modtryk.dk/pdfs/9788770533843.pdf
Tekstuddrag fra bogen
http://www.litteratursiden.dk/forfattere/lis-vibeke-kristensen
Om forfatteren
http://www.bogrummet.dk/ind.asp?VisAnm=3260
En anmeldelse
http://politiken.dk/kultur/boger/skonlitteratur_boger/article955281.ece
En anmeldelse
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.