
Til oktober, kun en måned inden årets kommunalvalg i november, indfører tech-giganten Meta nye regler og lukker ned for politiske annoncer på Facebook og Instagram. Det skriver Ritzau og DR.
At Meta lukker ned for politiske annoncer, får selvsagt betydning for kommunalpolitikeres valgkamp, hvis politikerne har planlagt at annoncere for dem selv på et af de sociale medier.
Mads Fuglsang Hove, postdoc på Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet, vurderer, at det kan få konsekvenser for mindre bemidlede byrådskandidater og henviser til, at sociale medier i mange år har været en omkostningslet og effektiv måde at nu ud til vælgere på.
- Vi kan godt risikere at stå i en situation, hvor rige kandidater nok skal komme ud til deres vælgere, mens mindre bemidlede kandidater får sværere ved det, siger Mads Fuglsang Hove til DR.
Skyldes ny EU-forordning
Med Metas nye regler vil det stadig være muligt for politikere at skrive om og debattere politik på deres sociale medier - bare ikke gennem annoncering. Det betyder, at deres opslag ikke kan nå lige så langt ud på medierne, som hvis det var betalt annonce.
Nicolai Busch Bæhrenz (V), som stiller op i Odense, mener, at den demokratiske samtale er truet med Metas nye regler. Kristine Ammitzbøll-Bille (R), der stiller op i København, fortæller til DR, at forbuddet betyder for hende, at hun skal ud med langt flere flyers og banke på flere døre end først forventet, når valgkampen går igang.
De nye regler er ifølge Meta "på grund af en ny EU-forordning om gennemsigtighed og målretning af politisk reklame", der skaber store "praktiske udfordringer og juridisk usikkerhed", skriver techgiganten i en pressemeddelelse.
Formålet med EU-forordningen er at gøre det nemmere for EU-borgere at genkende politisk reklame, hjælpe dem med at forstå, hvem der står bag og give dem mulighed for at vide, om de har modtaget en målrettet reklame. Metas reaktion er helt at lukke ned for politiske annoncer.
lal
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.