DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

En af de største buslinjer skal over på el næste år

Det er teknologisk muligt at køre på el også på de lange buslinier - fra december 2022 mellem Roskilde og Frederikssund.
19. JAN 2021 11.50

SJÆLLAND: Nu omlægges den første regionale buslinje fra diesel til mere miljøvenlig eldrift. Det bliver buslinje 230R, som kører mellem Roskilde og Frederikssund. Det bliver Region Sjællands første buslinje på el og en af Danmarks allerførste regionale eldrevne buslinjer, oplyser regionen.

Fra december 2022 vil buslinje 230R blive omlagt fra den traditionelle dieseldrift til den stadig dyrere, men langt mere miljøvenlige eldrift. Det står klart, efter at linjen netop har været i udbud gennem trafikselskabet Movia.

Regionens stramme økonomiske rammer har hidtil forhindret omlægningen af buslinjer til mere miljøvenlige drivmidler. Det har samtidig været usikkert, om eldrift teknologisk var realistisk på de lange regionale buslinjer. Buslinje 230R viser, at det er teknologisk muligt, og at merudgifterne ikke er helt så store som ventet.

Movia vurderer, at eldrift stadig alt andet lige er dyrere end dieseldrift. Udgifterne til driften af buslinje 230R falder dog med ca. 1,8 mio. kr. pr. år ved overgangen til eldrift grundet helt ekstraordinære forhold på netop denne linje. Det skyldes blandt andet en anden bustype med færre aksler og dermed mindre driftsomkostninger samt en meget skarp konkurrence ved udbuddet.

Den statslige Grøn Buspulje støtter herudover omlægningen med ca. seks mio. kr. Den skal bidrage til flere grønne busser i regionerne og i ø-kommuner. Puljen udmøntede 75 mio. kr. i slutningen af 2020.

  • Buslinje 230R er Østdanmarks største buslinje i R-nettet med over 800.000 passagerer.
  • Buslinje 230R forbinder Roskilde og Frederikssund via Hornsherred.
  • Finansieringen deles derfor med Region Hovedstaden.
  • Region Sjællands tilskud udgør ca. 4,8 mio. kr. pr. år.
  • Buslinjen overgår d. 11. december 2022 til betjening med elbusser.

ka