Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Embedsmisbrug koster 60 dages ubetinget fængsel for hjemsendt hærchef

Hans-Christian Mathiesen fundet skyldig i embedsmisbrug og pligtforsømmelse. Han har anket dommen på stedet.
19. MAJ 2020 15.29

Den hjemsendte hærchef Hans-Christian Mathiesen er idømt ubetinget fængsel i 60 dage, oplyser retsformand Hanne Fanø fra Retten i Viborg, efter at dommeren og de to domsmænd har voteret tre timer.

Den tidligere hærchef er fundet skyldig i embedsmisbrug, pligtforsømmelse og videregivelse af fortrolige oplysninger. Han har anket dommen til landsretten.

Den 55-årige generalmajor var tiltalt for at have misbrugt sin stilling til at fremme sin kæreste – nu hustrus – karriere i Forsvaret. Han var også tiltalt for pligtforsømmelse ved at have givet hende adgang til sin tjenstlige indbakke i Forsvarets interne e-mailsystem.

Den usædvanlige sag tog sin begyndelse, da Hans-Christian Mathiesen 24. oktober 2018 blev fritaget for tjeneste og hjemsendt på baggrund af artikler i forsvarsmediet Olfi.dk.

Mediet skrev om, at hærchefens kæreste angiveligt var rykket frem i køen til en meget eftertragtet lederuddannelse. Det var sket, selvom hun – modsat de øvrige ansøgere - ikke havde været udsendt til internationale operationer.

Forsvarsministeriets Auditørkorps gik ind i sagen, og det endte med, at der blev rejst tiltale mod hærchefen for fem forhold. Hærchefen har afvist alle anklager. Han blandede sig ikke i den endelige udvælgelse af kandidater til uddannelsen, har han forklaret.

14 vidner er blevet afhørt under retssagen, heriblandt forsvarschef Bjørn Bisserup.

Sagens anklager, auditør Claus Risbjerg, hæfter sig ved, at Hans-Christian Mathiesen er blevet fundet skyldig i fire ud af fem anklagepunkter.

- Han er blevet dømt for at favorisere sin hustru, og det er karakteriseret som misbrug af stilling. Jeg synes, at retten har sendt et klart signal med den her dom, siger Claus Risbjerg.

Dommerne var enige om skyldsspørgsmålet. En dommer ville idømme tre måneders fængsel, men der var flertal for 60 dage.

Ritzau

Tidslinje

  • 24. oktober 2018: Hans-Christian Mathiesen fritages for tjeneste og hjemsendes med løn. Det sker, efter at mediet Olfi på baggrund af anonyme kilder har rejst anklager mod chefen for at favorisere sin kæreste, der arbejder i Forsvaret.
  • Sagen får Forsvarsministeriets Auditørkorps til at indlede efterforskning.
  • 31. januar 2019: Hans-Christian Mathiesen bliver sigtet for stillingsmisbrug, grov pligtforsømmelse og videregivelse af fortrolige oplysninger.
  • 23. august 2019: Forsvarsministeriet meddeler, at Michael Lollesgaard per 1. september erstatter Hans-Christian Mathiesen på posten som chef for Hærkommandoen. Hans-Christian Mathiesen bliver placeret i et midlertidigt stillingsnummer, indtil sagen mod ham er afsluttet.
  • 11. december 2019: Auditørkorpset rejser tiltale mod Hans-Christian Mathiesen for fem forhold vedrørende misbrug af stilling, grov pligtforsømmelse og uberettiget videregivelse af fortrolige oplysninger.
  • 4. maj 2020: Retten i Viborg indleder retssagen. 14 vidner, heriblandt forsvarschef Bjørn Bisserup, afgiver forklaring. Hans-Christian Mathiesen har nægtet sig skyldig i alle anklager.
  • 19. maj 2020: Retten i Viborg idømmer Hans-Christian Mathiesen 60 dages fængsel. Han anker sagen til landsretten.

Kilder: anklageskriftet, Forsvarsministeriets Auditørkorps, Forsvarsministeriet, olfi.dk