DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Efter tre runder: Rudaizky blev spids for DF i Hovedstaden
Tre afstemninger måtte der til hos DF i Hovedstaden, før Finn Rudaizky blev erklæret ny spids.
Foto: Kristian Juul Pedersen, Ritzau Scanpix

Efter tre runder: Rudaizky blev spids for DF i Hovedstaden

KV21-nyheder fra Dansk Folkeparti i alle fem regioner. I Region Sjælland tager partiet med ny spids en drejning mod højre.
14. JUN 2021 12.12
TEMA: KV21

I Region Hovedstaden er regionsrådsmedlem Finn Rudaizky ny spids med byrådsmedlem René Danielsson fra Bornholm som nummer to, fremgår det af partiets resultater efter weekendens fem opstillinger i regionerne. Her havde veteranen Henrik Thorup i god tid meldt sin afgang. DF har her tre ud af de 41 pladser.

Ifølge TV2 Bornholm fik René Danielsson ellers flest stemmer ved en første afstemning, hvor feltet blev snævret ned til to kandidater. Anden afstemning endte uafgjort, men i tredje runde vandt Finn Rudaizky med bare to stemmer. De tidligere MF'ere Marlene Harpsøe og Morten Marinus blev nummer fire og fem.

Dansk Folkepartis bagland i Region Sjælland har nu valgt en ny frontfigur i regionsrådsmedlem Jan Herskov, der klart har markeret, at han foretrækker en blå regionsrådsformand, skriver sn.dk.

Tidligere spids Peter Jacobsen havde i forvejen meldt fra som spids, mens gruppeformand Gitte Simoni, der også er byrådsmedlem i Roskilde, af flere var blevet anset som favorit. Men 49 pegede på Herskov, mens Simoni fik 22 stemmer. Efterfølgende blev hun kun nummer ti på listen.

I valget af Herskov ligger indirekte, at partiet ikke én gang til vil danne flertal sammen med rød blok, som partiet som kongemagere gjorde på valgnatten i 2017, da Heino Knudsen (S) blev regionsrådsformand.

I denne periode har DF seks ud af 41 pladser, og Simoni leverer til avisen denne udtalelse: "Jeg tror at partiet står foran et katastrofevalg, og derfor undrer det mig, at man ønsker, at nogle helt nye ansigter skal tegne partiet. Men jeg ser det her som et udtryk for desperation og krise i partiet, mere end det er mistillid mod gruppen."

I Syddanmark er byrådsmedlem i Odense Carsten Sørensen det nye navn på førstepladsen, hvor byrådsmedlem i Haderslev Thies Mathiasen er gledet ned på fjerdepladsen. Her har DF fem ud af 41 pladser.

I Midtjylland var der blandt de 45 fremmødte medlemmer derimod igen opbakning til Lone Langballe, der også var spids ved KV17. Aarhus-rådmand Jette Skive, der stopper i byrådet, blev her nummer to. DF har her tre ud af 41 pladser.

I Nordjylland blev gruppeformand og spids fra KV17 Ib Madsen også genvalgt som spids til regionsrådet, hvor partiet i denne periode har fire ud af 41 pladser.

TV2 Nord beskriver, hvordan en af hans regionsrådskolleger, Erik Høgh-Sørensen, på mødet foreslog et generationsskifte med 21-årige Jamie Voldby Nielsen som spids. Ib Madsen fik 61 stemmer, mens 27 stemte på udfordreren.

Erik Høegh-Sørensen selv blev nummer 11 ud af 13, mens tidligere MF Ib Poulsen blev nummer ni og tidligere MF Kim Christiansen nummer 13.