dkmedier
dkindkob
DK Stillinger
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Efter en uges valgkamp kommer efterårsferien tilpas
Der lykkedes både Jakob Ellemann-Jensen (V) og Alex Vanopslagh (LA) at skifte mening om tørklæder indenfor få timer.
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Efter en uges valgkamp kommer efterårsferien tilpas

En tilsyneladende fællesblå enighed viste sig at være knap så vel funderet.
13. OKT 2022 6.00

Efter en uge føles valgkampen allerede lang, men hov, det har den jo også været. Godt der er efterårsferie i næste uge.

Selv efter måneders forberedelse er det lykkedes for nogle af aktørerne at snuble allerede i det første sving. Eksempelvis Sofie Carsten Nielsen (R) der ville til Lolland for at forklare de derboende, at de skulle skrotte deres ikke-eksisterende gasfyr, som hun ellers havde hørt, der skulle være særligt mange af på øen uden gasrør.

Tørklæder er en klassiker i enhver valgkamp, og denne gang er det lykkedes både Jakob Ellemann-Jensen (V) og Alex Vanopslagh (LA) at skifte mening om emnet indenfor få timer. En tilsyneladende fællesblå enighed der viste sig at være knap så vel funderet.

På den røde side er alt heller ikke ideel lykke. “Tv-løgneren” kaldte Ekstra Bladet upoleret statsminister Mette Frederiksen (S) efter tv-debatten forleden, hvor hun i primetime beskyldte Venstre for at ville fjerne topskatten for efterfølgende at erkende, at det ikke passede. Men på Instagram og knap så eksponeret. Ekstra Bladets oplag er heller ikke så stort længere, til gengæld har de blå delt opslaget flittigt, så det alligevel kommer vidt omkring.

Et reklamestunt fra Liberal Alliance har tilsvarende fået langt større udbredelse, end partiet kunne håbe på, idet nemlig en, må man forstå, ikke-LA-vælger blev så indebrændt over at finde et sadelovertræk med partilogo og valgslogan på sin cykel, at hun formåede TV2 Østjylland til at lave en klassisk forargelseshistorie om det. Uden formentlig at have tænkt konsekvensen igennem sørgede hun på den måde for, at LA fik sit budskab ud til langt flere, end partiet kunne have klaret på egen hånd.

Brøndby har til gengæld fundet på en upolitisk vinkel på folketingsvalget og sat diverse spillere op i lygtepælene på valgplakatlignende plakater, dog kun omkring eget stadion. På privat grund, så det er lovligt, pointerer fodboldklubben. Men siden Brøndby nu selv bevæger sig ind på det politiske, kunne det være interessant at vide, hvordan klubben selv ville oversætte en 9.-plads i Superligastillingen til en placering i en meningsmåling?

Den første valgkampuge har også budt på genbrug på tværs af den politiske farvecirkel, når det kommer til at undvige at svare klart.

Man husker fra NATO-diskussionen i begyndelsen af Ukraine-krigen, hvordan Mai Villadsen (EL) lidt vævende kom frem til, at den af Enhedslisten ønskede udmeldelse af NATO jo da ikke skulle ske “i morgen”. Uden anden sammenhæng end udenomssnakken lykkedes det Jakob Ellemann-Jensen at præcisere eller måske snarere upræcisere, at hans forslag om at sælge Ørsted ikke kommer til at "ske i næste uge”.

En ting mere, der ikke kommer til at ske i næste uge, er næste udgave af denne ellers ugentlige valgklumme. Af respekt for efterårsferien springer vi den alternative valgdækning over i næste uge, men vender tilbage torsdag 27. oktober. På gensyn.