Socialforvaltningen i Københavns Kommune fjernede 1. april 2025 en 17-årig dreng med stofmisbrug fra en sikret institution, selvom Ungdomskriminalitetsnævnet den 24. marts havde besluttet, at han skulle blive der, da han var til fare for sig selv og andre.
Ungdomskriminalitetsnævnet skrev i afgørelsen, at en anbringelse på sikret døgninstitution var "absolut påkrævet for at afværge, at (Anonymiseret red.) skader sig selv eller andre," samt at "risikoen for skade ikke på forsvarlig måde kan afværges ved andre mere lempelige forholdsregler".
Alligevel blev drengen anbragt på såkaldt eget værelse, som er den mindst indgribende form for anbringelse, og en måned senere blev han varetægtsfængslet efter et knivstikkeri i den lejlighed, som han var blevet placeret i. Det skriver Socialmonitor.
Caroline Adolphsen, juraekspert og lektor ved Aarhus Universitet, er “rystet” over kommunens håndtering af sagen.
- Ungdomskriminalitetsnævnet siger jo klart og tydeligt, at han er nødt til at være på en sikret institution. At man så en uge efter afgørelsen udsluser ham til et åbent tilbud er under al kritik. Det peger i retning af en kommune, der alt for hurtigt foretager en helt forkert vurdering, som jo så desværre for den her stakkels dreng får rigtigt alvorlige konsekvenser.
Ifølge Caroline Adolphsen er det op til kommunen at vurdere, hvor længe den unge skal være anbragt på en sikret institution, når Ungdomskriminalitetsnævnet har indstillet til det. Men der er i hendes optik intet grundlag for at fjerne drengen fra den sikrede institution så kort tid efter nævnets vurdering.
- Den sikrede institution skal jo hjælpe den unge hen, hvor han ikke længere er til fare for sig selv, og det gør man ikke på en uge. Vi har at gøre med en udsat ung, hvor det er velbeskrevet, at han har problemer med narkotika, han er udadreagerende, og når Ungdomskriminalitetsnævnet vurderer, at han er kriminalitetstruet den 24. marts, så er han det jo stadig den 1. april.
Socialmonitor har forelagt kritikken for Socialforvaltningen i Københavns Kommune, som afviser at kommentere på sagen.
- Det vil altid være hensynet til barnet eller den unge, der vægter højest, skriver forvaltningen i et skriftligt svar.
Socialmonitor har tidligere beskrevet, hvordan Socialforvaltningen i Københavns Kommune brød loven, da den samme 17-årige dreng blev akutanbragt i et ikke-godkendt tilbud i 2024. Tilbuddet havde placeret drengen i en lejlighed, som var ejet af en varetægtsfængslet mand, og få dage inde i anbringelsen blev drengen anholdt for at have truet en anden dreng med en kniv. Københavns Kommune beklagede efterfølgende forløbet.
esl
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.