
Når en dør lukkes, så åbner der sig en ny. Det viste sig denne uge ikke kun at være en talemåde, selvom døren endda var blevet smækket grundigt for et par nu tidligere kommunaldirektører. Fælles for dem er, at de ikke forlod deres stilling frivilligt, og at de nu har landet nye jobs.
Den ene er Ole Bladt-Hansen, der blev fritstillet sidste måned, efter at have være kommunaldirektør i Billund i ti år. Byrådet ønskede en anden profil på posten. Han er nu blevet tilknyttet Lundgaard Konsulenterne, hvor han tidligere har været partner. Den anden, der er tale om, er Søren Søndergaard Kjær, der har været kommunaldirektør i Sorø i syv år, indtil en politianmeldelse for privat brug af kommunes kreditkort i Nashville førte til en dom sidste år på 40 dages betinget fængsel og samfundstjeneste for bedrageri. Nu er tavlen vasket ren, og han bliver pr. 1. april Lemvig Kommunes nye kommunaldirektør.
Og nu vi er ved jobskifte for kommunaldirektører, så har Rebild Kommunes Christian Hesthaven valgt at forlade jobbet ganske frivilligt for at blive ny direktør i Nævnenes Hus der, beliggende i Viborg, betjener en række uafhængige klage- og ankenævn. Blandt de øvrige mere markante jobskift blandt direktører var også, at posten som direktør for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune, der har været noget omblæst, nu er blevet besat med ansættelsen af Christian Boel, der kommer fra jobbet som regionsdirektør i Region Nordjylland.
Landspolitisk fortsatte rumlerierne i Nye Borgerlige da partiets næstformand Henriette Ergemann blev presset til at trække sig efter et krisemøde i partiets hovedbestyrelse. Hun fortsætter dog som kommunalbestyrelsesmedlem i Kalundborg. Hendes tidligere skarpe udtalelser i forbindelse med coronahåndteringen har ført til skarp kritik også internt, bl.a. fra medlem af hovedbestyrelsen og byrådsmedlem i Vejle Rune Bønneløkke. Han blev så iøvrigt dagen efter blev ekskluderet fra partiet for partiskadelig virksomhed.
At konsekvenser af ens udtalelser også kan indhente en tidligere minister gav ugen et markant eksempel på: Tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) vil blive stillet for retten for at have overtrådt straffeloven ved at videregive fortrolige oplysninger. Anklagemyndigheden ønsker at få sagen behandlet af domsmænd. Det betyder, at man ikke forventer en straf på fængsel i fire år eller derover.
En straf på 16 års fængsel lød dommen i en ganske anden sag i Retten i Randers, hvor en 60-årig sosuhjælper blev dømt for fire drabsforsøg og fire tilfælde af grov legemsbeskadigelse med døden til følge i ét tilfælde. I forbindelse med hendes arbejde på Plejecentret Tirsdalen i Randers havde hun ifølge dommen i flere tilfælde forgivet beboere med medicin. Den dømte nægter sig fortsat skyldig og ankede dommen.
Syv kommuner gør midtvejsstatus på det frihedsforsøg, de er en del af på enten dagtilbuds- folkeskole- eller ældreområdet, og den korte version er, at forsøget er en succes. Kommunerne der, frigjort for nogle love og regler, har kunne sprælle lidt mere er Helsingør, Rebild, Viborg, Middelfart, Holbæk, Langeland og Esbjerg. "En overordnet pointe er, at succes med frihed kræver, at den tilpasses lokale forhold, at fællesskabet yder rygdækning, og at ledelsen på alle niveauer både sætter retning og faciliterer medarbejdernes mestring af dilemmaer,” lyder det bl.a. fra kommunerne.
Med denne uge er et år nu gået siden krigen brød ud i Ukraine og sendte flygtende i alle retninger. Omkring 30.000 af dem er fortsat i Danmark, og årsdagen gav anledning til status for deres ophold i de danske kommuner. Fx kan det konstateres, at over halvdelen af de jobparate er i arbejde, at fire ud af ti gerne vil blive efter krigen, at samarbejde mellem lokalsamfund, kommune og stat er nøgleordet, hvis modtagelsen skal lykkes. Og så har netværk mellem kommuner og Dansk Industri trukket essenser ud af de gode erfaringer fra det forgangne års møde med flygtningene fra Ukraine.
Da ugen lakkede mod enden præsenterede regeringen en aftale om at få nedbragt hospitalernes ventetid. Aftalen er indgået med Danske Regioner og rummer en række tiltag, der nu skal sættes i værk frem mod 2024. Der er afsat 2 mia. kr. der bl.a. skal gå til honorering af ulempevagter og bedre fordeling af dem, ligesom der lempes på sprogkravene for sygeplejersker fra tredjelande.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.