DI vil gøre 80 pct. af offentlige indkøb bæredygtige

Kommuner, regioner og stat køber årligt varer for mere end 80 mia. kr., så det er nødvendigt for Danmarks grønne omstilling, at indkøbene bliver mere bæredygtige, mener Dansk Industri.
9. JAN 2020 8.47

Dansk Industri, DI, inviterer nu Danmarks kommuner, regioner og stat til et samarbejde med det mål, at 80 pct. af alle offentlige indkøb af alt fra sygeplejeartikler og kontorartikler til it-udstyr og møbler skal være bæredygtige i 2025. Det skriver organisationen i en pressemeddelelse.

Med DI’s 2030-plan som udgangspunkt, har DI sammen med leverandørvirksomhederne til det offentlige lavet en plan med 20 konkrete forslag til, hvordan bæredygtighed kan komme i centrum i alle indkøb.

- Når DI og leverandørerne har sat sig en målsætning om, at 80 pct. af alle offentlige indkøb skal være bæredygtige i 2025, så er det noget, der virkelig er nødvendigt for Danmarks grønne omstilling. I et globalt perspektiv er det unikt, at de private leverandører til den offentlige sektor står bag en indsats for mere klimavenlige offentlige indkøb, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI.

- Derfor håber jeg, at regeringen, kommuner og regioner tager godt imod forslagene, så vi på tværs af det offentlige og private finder fælles veje, og laver en national strategi for bæredygtige offentlige indkøb.

DI vil i løbet af kort tid invitere centrale ministerier, kommuner og regioner til en rundbordsdrøftelse for at sætte gang i samarbejdet om de ændringer og indkøbsaftaler, som skal sætte skub i en mere bæredygtig offentlig indkøbspolitik i fremtiden.

Det offentlige køber ikke grønt ind
DI har gennemført en undersøgelse blandt det offentliges ti største leverandører, og ni ud af ti mener, at det offentlige fremover bør købe mere bæredygtigt ind. En del af problemet er, at det offentlige ikke køber de grønne varer, men lige så vigtigt er det, at logistik og bæredygtig håndtering af produktet efter brug, kommer i fokus fremover. Alle led skal tænkes med for at sikre bæredygtige indkøb.

- Et snævert fokus på grønne krav til selve produkterne, som det offentlige indkøber, er utilstrækkeligt. Logistik, kontraktkrav, totaløkonomi, indkøbs- og forbrugsmønstre samt fasen, hvor produktet ikke længere kan bruges skal indtænkes, hvis vi for alvor skal levere bæredygtige offentlige indkøb, siger Lars Sandahl Sørensen.

MG

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt