Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

DF vil indføre største brøks metode

- Når et parti kan sidde med hele magten med 45 pct. af stemmerne, er der noget fuldstændig galt, siger Morten Marinus (DF)
KORT NYT20. MAR 2012 14.31

Professor ved Aarhus Universitet, Jørgen Elklit, der er ekspert i valgsystemer, medgiver, at 'der er en beskeden tendens til, at d'Hondts metode, som den nuværende metode kaldes, favoriserer de store partier i forhold til den største brøks metode.

- DF vil nu sætte et beslutningsforslag til afstemning i Folketinget om at skifte d'Hondts metode ud med den største brøk, men kun EL bakker således op om forslaget.

Ifølge Indenrigsministeriet var der i 2005 i ni kommuner partier, der fik absolut flertal, og som ikke ville have fået det, havde den største brøks metode været anvendt. I ingen af de ni kommuner havde partiet med absolut flertal opnået over 50 pct. af stemmerne.

Altinget har regnet på de to metoder i Gentofte, hvor K har et absolut flertal på 10 ud af 19 pladser, selvom det kun var 45,5 procent af vælgerne, der pegede på partiet i 2009. Partiet vile blot have fået ni med den største brøks metode.

- Når et parti, der får 45 pct. af stemmerne, kan sidde med hele magten, så er der noget fuldstændig galt, siger Morten Marinus (DF), der også er byrådsmedlem i Jammerbugt.

ka