
FOLKETINGET: Konklusionen kommer på baggrund af en henvendelse, hvor en borger har forsøgt at få aktindsigt i om et politisk parti i Hørsholm har fået økonomisk støtte fra et ejendomsselskab.
- Det er ikke i orden, at borgerne ikke kan få at vide, hvem der har givet partierne i deres kommune støtte. I forbindelse med kommunalvalget i efteråret 2009 havde vi sagen om, hvordan fagbevægelsen havde købt sig til indflydelse hos de socialistiske partier i København, Odense og Århus. Det er indlysende, at det klart er i offentlighedens interesse at vide om man har købt og betalt sig vejen til at få indflydelse på den politik ,som et parti lokalt vil føre efter et valg, siger Hans Kristian Skibby.
Tilbage i oktober 2009 spurgte Skibby daværende indenrigs- og socialminister Karen Ellemann om det ikke var en idé, at det blev offentliggjort, hvilke partier, der havde modtaget støtte fra hvilke sider.
- Dengang var ministeren positivt stemt, men understregede, at der allerede var fuld offentlighed omkring også den lokale partistøtte. Men på baggrund af det notat, der nu er kommet fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet er det jo indlysende, at der ikke er fuld offentlighed.
- Som borger kan man faktisk ikke få oplysninger om lokal partistøtte, når man spørger. Og afslaget sker med henvisning til, at retten til aktindsigt ifølge offentlighedsloven kan begrænses, hvor det er nødvendigt til beskyttelse af væsentlige hensyn til 'private og offentlige interesser, hvor hemmeligholdelse efter forholdets særlige karakter er påkrævet.'
- Det er ikke holdbart - og derfor må vi selvfølgelig have skabt mulighed for borgerne til at kunne få indsigt i, hvilke virksomheder, fagforbund og lignende, der har støttet partierne lokalt, siger Hans Kristian Skibby, der nu vil stille forslag i Folketinget om at sikre offentligheden omkring partistøtten.
ka
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.