DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

Der skal styr på data, før nyt lyntest-system indføres mandag

Regionerne overvejer at annullere aftale efter datalæk via private mobiltelefoner.

Sagen om testpodere hos Medical Nordic, som blev bedt om at bruge deres private mobiltelefon til at dele testresultater via WhatsApp, har fået regionerne til at kræve en redegørelse fra SOS International, som bruger firmaet som underleverandør. Det skriver DR.

SOS International er et af blot to firmaer, som vandt udbuddet om at foretage lyntest fra på mandag, mens bl.a. Falck ryger ud. Men aftalen bliver først underskrevet lørdag, og der skal en god forklaring til fra SOS International, før regionerne indgår aftalen, siger Dorte Christensen, vicedirektør hos Indkøb & Medicoteknik i Region Midtjylland, til DR.

Hun fortæller, at en redegørelse fra SOS International om deres data-setup lige nu granskes af regionens datasikkerhedsfolk. Hvis den ikke er tilfredsstillende, kan det blive nødvendigt at annullere udbuddet. 

- Så må vi der tage stilling til, om der skal laves midlertidige aftaler, og om udbuddet skal gå om. Men det er i vid udstrækning også en politisk beslutning, siger Dorte Christensen.

To centre

Aftalen med SOS International og Carelink er indgået af Region Midtjylland på vegne af alle regionerne. Carelink skal stå for lyntest i Syddanmark, SOS International i de øvrige fire regioner. Dermed lukker Falck og Copenhagen Medical deres testcentre ned.

Aftalerne med SOS International og Carelink indebærer, at priserne falder til omkring en tredjedel af den hidtidige pris, oplyste Region Midtjylland, da aftalerne blev indgået. Til gengæld får virksomhederne garanti for en minimumsbetaling på 30 pct. af aftalen, så de er sikret, hvis kapaciteten ikke udnyttes fuldt ud.

Fra mandag skal kun 40 pct. af testene foretages på faste testcentre, mens resten skal være mobile enheder, som kan sendes rundt til fx plejehjem, ungdomsuddannelser og byer, som ikke har et stationært testcenter.

ak