I dag fremlægger Udvalget om folkebibliotekerne i vidensamfundetsin rapport. Børne- og kulturcheferne ser rapporten som et væsentligt bidrag til at støtte udviklingen af folkebibliotekerne til vidensamfundets behov, udtaler Klaus Majgaard, formand for de kommunale børne- og kulturchefer.
I vidensamfundet er bibliotekernes opgave med at støtte oplysning, uddannelse og kulturel aktivitet vigtigere end nogensinde før, fordi samfundets værdiskabelse i stigende grad bygger på borgernes evner til at omsætte information til viden, og kulturelle kompetencer til innovative tiltag og dermed skabe nye værdier.
Derfor bliver adgangen til information vigtigere, men endnu vigtigere bliver det at kunne omsætte informationer til ny viden og til nye handlinger. Formålsparagraffen i Biblioteksloven, der beskriver opgaven med at fremme oplysning, uddannelse og kulturel aktivitet er således mere central end nogensinde. Kernen i bibliotekernes virksomhed er at støtte befolkningens dannelse til vidensamfundet, altså information, uddannelse og kulturel aktivitet på vidensamfundets præmisser.
Regeringens globaliseringsstrategi rummer ambitiøse mål for uddannelse og forskning, og den beskriver sammenhængskraften i samfundet som forudsætning for et velfungerende vidensamfund. Her spiller folkebibliotekerne en afgørende rolle.
En forudsætning for at omsætte information til viden er grundlæggende IT- og læsefærdigheder. En forudsætning for vidensamfundet er livslang læring, og her spiller motivation samt grundlæggende færdigheder en væsentlig rolle. Men ny viden er ikke kun resultatet af borgernes møde med bibliotekets materialer. Viden skabes også gennem mødet med andre borgere og gennem kulturelle oplevelser, og her styrkes samtidig fællesskaber og dermed sammenhængskraften i lokalsamfundet. I alle forhold spiller folkebibliotekerne således en afgørende rolle, det er derfor vi taler om borgernes videnshus.
De kommunale børne- og kulturchefer ser to ligeværdige platforme som folkebibliotekerne skal udvikle sig på i kølvandet på rapporten:
Dels et sammenhængende digitalt bibliotek, Danskernes Digitale Bibliotek, som det foreslås i rapporten, dels lokale fysiske biblioteker, der udvikles i overensstemmelse med bibliotekernes kerneopgave, men med plads til lokale prioriteringer.
Danskernes Digitale Bibliotek bør snarest udvikles af de kommunale biblioteksvæsener sammen med statens uddannelses- og forskningsbiblioteker m. fl. i et fælles partnerskab. Dermed vil bibliotekerne kunne tilbyde adgang til digitale medier så som film, spil, musik, litteratur, forskning og digitaliseret kulturarv til alle danskere dels på bibliotekerne, men også på bibliotekernes web-sites.
Børne- og kulturcheferne har således to hovedanbefalinger til udvikling af folkebiblioteksområdet i forlængelse af rapporten:
1. At de enkelte kommuner med afsæt i rapporten fastlægger målsætninger for bibliotekets udvikling, herunder indretningen af det fysiske bibliotek (Borgernes Videnshus ), og at dette sker med udgangspunkt i folkebibliotekernes kerneopgaver om at støtte information, uddannelse og kulturel aktivitet.
2. At der snarest mellem staten og kommunerne etableres aftaler om en fælles organisering af Danskernes Digitale Bibliotek med udgangspunkt i et forpligtende samarbejde om fælles data, fælles IT-struktur og en koordineret formidling af de mange data.
ka
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.